EL TORNEIG DE POLÒNIA

L'esquerra màgica de Saúl guia Espanya a la final de l'Europeu sub-21

L'interior de l'Atlètic, amb tres gols, enfonsa Itàlia i la selecció es jugarà el títol amb Alemanya

rpaniagua39081881 soccer football   spain v italy   uefa euro u21 championship170627222521

rpaniagua39081881 soccer football spain v italy uefa euro u21 championship170627222521 / KACPER PEMPEL

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Els aficionats espanyols poden estar tranquils. Pot ser que no torni mai una etapa tan daurada com la que va portar 'la Roja' a guanyar dues Eurocopes i un Mundial entre el 2008 i el 2012, però el futur està garantit. Els joves arriben amb pas ferm i només se’ls ha d’obrir camí. L’Europeu sub-21 de Polònia n’és el millor exemple. La selecció d’Albert Celades va tombar ahir Itàlia (3-1) i jugarà divendres la final amb Alemanya després d’un excel·lent partit amb dos noms destacats: el bètic Dani Ceballos i l’atlètic Saúl Níguez, autor dels tres gols.    

'La Rojita' tenia bona pinta des del primer dia i ara podrà igualar els èxits que van aconseguir abans quatre generacions de futbolistes. No hem d’anar gaire lluny per trobar les dues últimes. El 2013, el conjunt de Julen Lopetegui, amb figures com De Gea, Bartra, Isco i Thiago, va derrotar la Itàlia de Marco Verratti (4-2). Dos anys abans, l’Espanya de Luis Milla va triomfar contra Suïssa amb Javi Martínez, Mata, Muniain... Menys recents són els títols de 1998, amb el meta Arnau, Guti o Valerón, i 1986, amb Eusebio, Quique Sánchez Flores o Robert Fernández sobre la gespa. 

Han passat els anys, però el talent d’Espanya en les categories inferiors segueix intacte, sobretot gràcies a homes com Dani Ceballos. ¡Quina exhibició es va marcar ahir el futbolista del Betis! El hat trick el va firmar Saúl amb la seva esquerra màgica, però el repertori del bètic va ser meravellós. Va jugar com si corrés pels carrers d’Utrera, el seu poble natal. Amb desimboltura, elegància, energia i frescor, humiliant tots els italians que gosaven posar-se-li al davant.

Alemanya, a la final per penals

En l’últim penal Anglaterra va fallar. El xut de Redmond va ser rebutjat per Pollesberck, el meta alemany. I en un partit ple de vaivens, la selecció germànica es va guanyar el bitllet per a la final al derrotar Anglaterra en la tanda decisiva (2-2, 4-3 en els penals). Tot havia començat bé per a Alemanya amb el gol de Selke (m. 35) com a premi al seu domini sense saber que, en tot just nou minuts, els anglesos capgirarien el marcador amb els gols de Gray (m. 41) i Abraham (m. 50). Però el conjunt germànic va reaccionar bé, empenyent fins a l’àrea de Pickford el jove porter que acaba de fitxar l’Everton de Koeman per 30 milions. El gol de Platte (m. 70) va firmar la igualada que no es va trencar en la pròrroga.

EXPULSIÓ 'AZZURRA'

Així va arribar, per exemple, l’expulsió de Gagliardini (m. 57), fart de les entremaliadures de l’andalús, que té una clàusula de rescissió de només 15 milions d’euros. Una ganga. Abans d’aquesta vermella, Saúl ja havia inaugurat el marcador amb un xut ajustat després d’una jugada de Ceballos (m. 53).

Itàlia, tot i jugar amb 10, es va alçar i Bernardeschi, l’astre del Fiorentina, va posar les taules amb un xut desviat per Vallejo (m. 63). Però ahir era la tarda de Saúl i el blanc-i-vermell va tornar a aparèixer per col·locar les coses a lloc amb un xutàs amb l’esquerra (m. 65) que va deixar petrificat Donnarumma, el gegant del Milan que busca destí en el mercat estiuenc. Era el quart gol de l’interior del Cholo Simeone en el torneig, però no l’últim. Encara quedava una última obra d’art. 

MÀGICA CAMA ESQUERRA

Faltava per aparèixer Marco Asensio per donar l’assistència a l’heroi de la nit, el propietari d’una cama esquerra màgica que té una clàusula de rescissió de 80 milions. El centrecampista va acabar de capità després de la substitució de Deulofeu, i Celades va reservar l’últim canvi per a Ceballos, ovacionat fins i tot pel públic italià. 

Notícies relacionades

Bona decisió. Les cames del bètic corrien perill els últims minuts davant un combatiu rival que va plantar cara, especialment a la primera meitat, en què va posar a prova Kepa en un parell d’accions (m. 22 i 24).

El porter basc va aparèixer en el moment adequat, mentre Deulofeu va desaprofitar la millor ocasió del primer temps després d’una estel·lar passada de Ceballos (m. 30). Va ser el primer detall en una nit memorable de l’andalús culminada per un Saúl espectacular. Divendres espera Alemanya, la guinda per segellar un brillantíssim torneig a Polònia. 

Espanya, 3; Itàlia 1

VERMELLES: Gagliardini (m. 57).