"Sembla que tan sols podem resar"

Jorge Lorenzo expressa la desolació del pàdoc de MotoGP, on l'ús de la bicicleta és molt comú

GEST D’ÀNIM Baz, Zarco, Márquez, Rossi, Pedrosa i Lorenzo mostren, ahir, a Le Mans (França), una pancarta d’ànim cap a Hayden.

GEST D’ÀNIM Baz, Zarco, Márquez, Rossi, Pedrosa i Lorenzo mostren, ahir, a Le Mans (França), una pancarta d’ànim cap a Hayden. / EMILIO PÉREZ DE ROZAS / Enviat especial

2
Es llegeix en minuts
E. P. R. / LE MANS

Tots els pilots agafen la bicicleta de carretera o muntanya, una vegada, o dues, o tres, a la setmana. «Tots, no», afirma Valentino Rossi, gran amic de Nicky Hayden. «Jo mai he sentit aquesta temptació i no crec que comenci ara».

Els mànagers i caps d'equips no pensen prohibir-los agafar la bicicleta. «Rins es va lesionar fent motocròs, ja veu», diuen a Suzuki. «Si l'endemà ens hagués dit que deixava el cros i passava a la bici, ens n'hauríem alegrat, i mira»«Aquests nois no poden estar tancats a casa, necessiten entrenar-se, mantenir-se en forma», assenyalen des del team Repsol-Honda. «Mira Michael Schumacher; avui pots morir-te esperant l'avió», recorden a Movistar-Yamaha.

Maverick Viñales, Marc Márquez, Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo van intentar transmetre «tota la força del món» a Nicky. «Ha d'agafar-se a la vida», va dir el Dani. «Ha de seguir lluitant», comenta Viñales. «Un dels primers missatges de felicitació que vaig rebre al baixar del podi de Jerez, després de guanyar, va ser el seu», afirma Pedrosa. «Jo vaig veure el missatge i no m'ho creia», comenta Lorenzo.

Tots van en bici. És més. El Dani i el seu germà Eric no són professionals de miracle. «Aquest accident ha de servir-nos per saber que tots depenem d'un ¡clic d'ull! ¿Quantes vegades es deu haver jugat la vida Nicky?, ¡un munt!, doncs s'ha produït el ¡clic! i ara temem per ell», diu Pedrosa, que no pensa deixar d'anar en bici. «Si vols que no et passi res, no surtis de casa. Tots aquests accidents han de servir per mentalitzar-nos tots, conductors, ciclistes i autoritats, per fer les coses millor, començant per les carreteres, que no costa gens guanyar aquell metret que ens falta».

Notícies relacionades

«Jo no deixaré la bici, però sortiré més amb la de muntanya; a la carretera, ja no em sento segur», diu Márquez, que sap que això de Nicky «pinta molt malament»«Jo no en culpo ningú, però hem d'anar amb mil ulls», assenyala Viñales, que, amb Aleix Espargaró, surt amb professionals a Andorra com Imanol Erviti, José Joaquín Rojas, Dani Moreno i Alejandro Valverde. «Els ciclistes, a vegades, també ens despistem en un stop, una cruïlla o una línia contínua i això no està bé».

«Tinc la sensació que només ens queda resar i això que, al saber-ho, vaig pensar que només era un xoc», apunta Lorenzo. «Jo vaig començar fa un parell d'anys a anar en bici i si trobes un grup xulo, d'amics, de bons i sans esportistes, t'ho passes de conya perquè, a més de mantenir-te en forma, disfrutes de la naturalesa. Això sí, nosaltres quan sortim, sempre portem un cotxe al darrere, perquè ens cobreixi, per si de cas».