L'última de Wenger

El tècnic francès, de 67 anys, encara la seva recta final a l'Arsenal després de dues dècades al club. La debacle davant el Bayern agreuja la situació d'un tècnic respectat

rpaniagua37583786 britain football soccer   arsenal v bayern munich   uefa cha170310190206

rpaniagua37583786 britain football soccer arsenal v bayern munich uefa cha170310190206 / Stefan Wermuth

2
Es llegeix en minuts
POL GUSTEMS / MANCHESTER

Per primera vegada en 20 anys, es percep que Arsenal i Arsène Football Club no són exactament el mateix. «En el moment just, de la forma correcta». Amb aquestes vuit paraules finalitzava el comunicat oficial que va emetre aquest dijous el club londinenc, que s'ha vist obligat a posicionar-se sobre el futur del seu entrenador. «Té contracte fins a final de temporada. Qualsevol decisió serà presa de mutu acord», va escriure el chairman Sir Chips Keswick. Va ser una declaració inesperada per inaudita, perquè el club es va diferenciar de la persona que ha sigut el seu únic portaveu, imatge i guia. Encara que fos de forma vaga i sense un missatge clarivident, l'Arsenal va anunciar que no seria Wenger, únicament, qui marcaria el següent pas.

El grup d'aficionats més crític ha convocat una protesta amb el lema Wenger out aquesta tarda, davant de la Directors Entrance de l'Emirates Stadium, abans de partit de FA Cup contra el Lincoln City de cinquena divisió. Dimarts passat uns 200 seguidors van demanar la seva renúncia després de la debacle contra el Bayern Munic.

Wenger no mereix un adeu abrupte, sinó un comiat d'acord amb la seva trajectòria i amb la revolució futbolística que va col·locar l'Arsenal en l'elit. «Gràcies per les memòries, però és hora de dir adeu», és una de les pancartes que reflecteixen millor el sentiment gunner. No hi haurà un sol xiulet a Wenger el dia que se'n vagi, com no hi hauria ni una protesta més si anunciés la setmana que ve que no firmarà el nou contracte, prèviament acordat per dues temporades més. Els gunners reconeixen que no tindrien somnis de grandesa si Wenger no hagués convertit l'Arsenal en un dels millors d'Europa.

Final de cicle

El problema, que convida a un necessari final de cicle, és la repetició. La mateixa classe de derrotes en les mateixes competicions en els mateixos moments del curs. Any rere any. També els mateixos èxits, insuficients segons qui els miri, meritoris si s'analitzen a través dels anys però incomplets en el transcurs d'una sola temporada. L'Arsenal ha pitjat el botó de replay i aquest s'ha encallat. Sona sempre la mateixa cançó i demanen un canvi. Potser per tornar a caure al març, però amb la necessitat de fer-ho diferent.

Notícies relacionades

«Fa 15 dies tothom li deia a Luis Enrique que se n'havia d'anar. I va dir, d'acord, me'n vaig. Avui és un heroi. Això resumeix aquesta feina», va explicar Wenger en la seva última compareixença. Va ser desafiador, competitiu, perquè encara que s'hagin ridiculitzat algunes de les seves derrotes mai s'ha mostrat derrotat. «Quan estàs a aquest nivell pots ser castigat. Els equips que no són aquí no poden ser-ho», va afegir, en referència al Chelsea, Manchester United o Liverpool.

Una llegenda de l'Arsenal, Ian Wright, va explicar públicament les sensacions que va tenir en un sopar privat amb Wenger, on va interpretar que no renovaria. En les últimes rodes de premsa, en realitat durant els últims dos anys, ha hagut de contestar a preguntes directes sobre el seu futur. Sempre les ha esquivat. Si aquesta és la seva última temporada, Wenger segurament se n'anirà havent decidit el campió. El dia que complia 20 anys en el càrrec, l'Arsenal va batre el Chelsea per 3-0. Va ser el partit que va fer reflexionar Antonio Conte. A partir d'aquella tarda, va canviar de sistema. Només ha caigut una vegada més des del 24 de setembre.