CALENDARI ESPORTIU DEL 2017

¿Què ens depararà el 2017 en esports? Records de 1992

El 2017 es commemoraran els Jocs de Barcelona i la primera Copa d'Europa del Barça

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

«Tot el que sé ho he après per experiència i tot el que he fet ho he fet mirant el futur, concentrant-me en el progrés, cosa que significa que no miro gaire el passat». Aquesta reflexió contrària a la nostàlgia està extreta del llibre autobiogràfic de Johan Cruyff, publicat pocs mesos després de la seva mort. Tan inspiradora com pot resultar la frase, la realitat és que l’any 2017 es presenta assenyalat pel record. Fa 25 anys del mític 1992, és a dir, dels Jocs Olímpics de Barcelona i de la primera Copa d’Europa del Barça. Serà inevitable contradir-lo i evocar el seu llegat, en particular l’any del seu adéu sobtat, encara no cicatritzat.

Iniciativa pública

Iniciativa públicaQueda per descobrir com pensa homenatjar la directiva blaugrana la figura de l’entrenador més transcendental de la història moderna del club. Ja ho desvelarà quan ho consideri oportú, de manera coordinada amb la família. Serà, se suposa, abans que tots els districtes de la capital catalana s’omplin de reproduccions del Cobi a càrrec de firmes reconeixibles. És una iniciativa pública que florirà el 25 de juliol, dia que serà l’aniversari rodó de la inauguració de la cita olímpica barcelonina.

 d'Or de Ronaldo d'un Messi potser estimulat per la quarta Pilota d'Or de Ronaldo

Hi haurà més actes, encara perfilant-se, dedicats a rememorar aquells Jocs Olímpics l’impacte dels quals avui encara se sent a la ciutat. El progrés era això. El seu club més universal també va començar a canviar aquell any a Wembley. Encara es vesteix amb l’estil que va forjar l’holandès volador i gravita des d’aleshores al voltant dels èxits esportius, uns anys millors que altres, amb els seus retocs i evolucions. I aquest any 2017 apunta igual. Després els resultats seran els que seran, però tornarà a aspirar amb credibilitat a la cita europea màxima, aquesta vegada a Cardiff, el 3 de juny, i per descomptat al torneig de la lliga.

Dsiposarà una altra temporada d’un Messi al qual potser l’estimularà distanciar-se de Cristiano Ronaldo en aquesta competició històrica per la Pilota d’Or (recordem-ho, cinc a quatre, ajustadíssim, per mentida que sembli) i sense un Mundial ni una Eurocopa que distorsionin els rendiments individuals. L’Espanyol, per la seva banda, comptarà amb la cartera i el compromís de Mr. Chen per créixer. El temps dirà fins a quin nivell.

No és any tampoc de Jocs Olímpics, de manera que per veure les estrelles de Rio de Janeiro caldrà recórrer als Mundials específics de cada esport. Per exemple, al d’atletisme per vibrar per última vegada amb Usain Bolt. El velocista jamaicà ha anunciat que el seu últim esprint tindrà lloc el mes d’agost a Londres. Tant de bo que sigui amb una victòria meteòrica. Se’l trobarà a faltar.

l comiat.  adéu al gran Usain Bolt, que disputarà el seu últim esprint al Mundial d'Atletisme de Londres

Al Mundial de natació de Budapest no s’inscriurà, en canvi, Michael Phelps. Ja no li caben més medalles al coll. Sí que hi anirà Mireia Belmonte, encara amb marge per ampliar la seva galeria de premis. I hi haurà Mundial d’handbol i Europeu de bàsquet, masculí i femení, per sadollart la fam d’esport.

No faltaran aquest 2017 gaires dels campions que han concentrat admiració global els últims anys, com Marc Márquez, Jorge Lorenzo i Valentino Rossi a MotoGP; Andy Murray i Rafa Nadal en tennis; i Chris Froome en ciclisme.

Són estrelles que s’han esforçat fins a l’obsessió per guanyar. Muhammad Ali, un altre gegant que ens va deixar l’any 2016, ho va definir a la seva manera fa anys, quan el Parkinson encara no havia derrotat la seva torrencial loquacitat. «Els campions estan fets d’alguna cosa immaterial que tenen molt endins. És un somni, un desig, una obsessió». Ja veurem quants en descobrirem aquest 2017.

Notícies relacionades