L'Argentina, sota la tempesta

La selecció, en què ningú se salva de les crítiques, excepte Messi, ha de guanyar Colòmbia per recuperar la tranquil·litat i somiar amb el Mundial de Rússia

marcosl36272458 argentina players javier mascherano  from left  lionel messi161113171200

marcosl36272458 argentina players javier mascherano from left lionel messi161113171200 / Natacha Pisarenko

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La selecció argentina es va entrenar sota la pluja i amb pronòstic de tempesta apocalíptica si demà no guanya Colòmbia per les eliminatòries sud-americanes. L’entrenador Edgardo Bauza va decidir reemplaçar Lucas Pratto, que juga en el futbol brasiler, per Gonzalo Higuaín, un dels bocs expiatoris preferits dels seguidors indignats. L’altre que va caure en desgràcia és Pablo Zabaleta, del Manchester City. El reemplaçarà Gabriel Mercado, del Sevilla.

Tret de Leonel Messi, en aquests mements a tots els penja sobre el cap l’espasa de Dàmocles. I això inclou el mateix Bauza, que és conscient dels perills que el ronden. «He estat en situacions encara pitjors. Però sóc optimista».

El seleccionador argentí va recordar que quan dirigia la Lliga Esportiva Universitària, a l’Equador, una vegada va haver de ser retirat de l’estadi sota custòdia policial. Quatre mesos més tard, era campió d’Amèrica. Bauza confia que la història es repetirà quan l’equip adquireixi regularitat i «aquests jugadors puguin imposar la jerarquia que tenen realment».

Si l’Argentina guanya i l’Equador o Xile no ho fan, la selecció tornarà a estar entre els quatre de dalt a la classificació per al Mundial de Rússia 2018. Tots contents. Si empata, necessitaria un miracle: l’Equador hauria de perdre per més de cinc gols contra Veneçuela, Xile per una xifra similar davant l’Uruguai, el Paraguai no hauria de vèncer Bolívia i tampoc el Perú al Brasil. 

Si l'Argentina guanya Colòmbia  Si l'Argentina guanya Colòmbia i l'Equador o Xile no ho fan, tornarà a estar entre els quatre primers

Per Diego Latorre, exjugador de la selecció i encertat comentarista del diari La Nación, els que surtin al camp davant Colòmbia «hauran de demostrar coratge i sobreposar-se al que diguin el públic o el periodisme». Mentre arriba el que sembla ser «el dia D», la premsa, en especial la televisió, s’ha consagrat a un nou esport: linxar els jugadors de manera impiadosa.

 Ni tan sols Leo pot evitar l’acusació de ser l’«amic» dels qüestionats: Agüero, Higuaín, Di María. «¿Víctimes? Són jugadors d’elit, nois… ¿De què parlen quan parlen de paciència?», va escriure a Olé el columnista Walter Vargas, en clara al·lusió a Messi quan es va referir al desgast psicològic dels jugadors. «El turment els bloqueja les neurones quan les botes trepitgen la gespa. Els tortura mentalment i no deixa que siguin tan cracs a la selecció com ho són als seus respectius equips», va dir Clarín.

«COM UNA ORQUESTRA»

Notícies relacionades

César Luis Menotti sempre té alguna cosa a dir. Per l’exentrenador de l’Argentina, els jugadors són «com una orquestra». I no qualsevol. Menotti pensa en el tango i en com cada agrupació es distingia per la seva sonoritat, treballada amb paciència i artesania. Una cosa era Osvaldo Pugliese, el seu preferit, i una altra Anibal Troilo. Cadascú, a la seva manera, donava lloc als solistes. Però aquests, per brillar, havien de tenir una «idea». Un violinista no podia tocar el que li semblava.

«La selecció no té so i l’haurà de trobar el tècnic. Així viurem fins que Messi ens salvi una altra vegada. O Agüero, Higuaín o Di María», valora l’exseleccionador i extècnic del Barça en l’època de Maradona. Per ara, el Messi violinista «no està tocant bé». Tampoc li correspon «a través de les seves virtuts realçar la seva orquestra». Menotti, encara que sense anomenar-lo, va apuntar a qui va ser un dels seus dirigits: Bauza. L’entrenador va dir que compta amb el suport del planter. Per ara.