Messi: "Hem de canviar aquesta situació de merda"

L'estrella argentina fa autocrítica arran de la golejada encaixada davant el Brasil, però demana paciència després "d'haver tocat fons"

rozas36237934 argentina s lionel messi l and brazil s neymar greet each 161111084755 / DOUGLAS MAGNO

rozas36237934 argentina s lionel messi  l  and brazil s neymar greet each 161111084755
Messi dóna la cara després de la golejada del Brasil a l’Argentina

/

3
Es llegeix en minuts

Hem tocat fons, i el pitjor és que no sabem a què juguem. Hem de sortir d’aquesta merda, a aquesta altura hem de guanyar com sigui». Passada la pallissa brasilera, amb les ferides a flor de pell, i la bronca entravessada, enmig del pànic a quedar-se sense un lloc a Rússia 2018, molts argentins es preguntaven què va voler dir realment Leo Messi. ¿Va ser un missatge a l’entrenador, Edgardo Bauza, que ni tan sols l’anomena pel seu nom davant els altres companys?

El 3-0 davant el Brasil divendres a la matinada ha fet tant mal que fins  i tot els herois d’ahir (es diu Javier Mascherano) han perdut gairebé tot el seu crèdit. Així es viu el futbol en aquest país: l’infern és l’estació que segueix el cel i la ponderació melosa. L’únic que va poder parlar i se l’ha escoltat atentament és el pobre Messi, que no té amb qui jugar (llevat d’Enzo Pérez, del València, que va ser tret per l’entrenador). «Hem de guanyar perquè encara queden molts partits, són molts punts en joc i tots som molt a prop, els uns dels altres, a la taula. Nosaltres no pensem que puguem no classificar-nos per al Mundial», va declarar Leo.

Problema emocional

Per Messi, que va dir «merda» més d’un cop, el «problema» és «del cap». A més d’un entrenador, es necessita un psicòleg. «L’equip cau al primer cop i no pot reaccionar, no es pot aixecar». La situació emocional no deixa de ser sorprenent si es té en compte que la majoria triomfen a Europa. Però no poden suportar els insults dels compatriotes. Per això Messi va demanar als seguidors, de cara al partit de dimarts amb Colòmbia «una mica més de paciència». Leo els va assegurar que «no ajuda» que es descarregui la ira contra l’equip.

El planter va tornar a Buenos Aires en silenci. Bauza els va donar descans ahir. El partit contra els colombians no serà fàcil. Els grans interrogants que va deixar el seleccionat a l’estadi Mineirao segueixen sense resposta. La Pulga juga sol. Com va dir l’escriptor Martín Caparrós al diari Olé: «S’encarrega de llançar el centre i d’anar a picar-lo de cap. L’impossible. Messi, va afegir, deu estar preguntant-se per què no va complir la seva paraula quan va anunciar la seva renúncia després de perdre la tercera final».

«Leo i els seus amics»

Notícies relacionades

La selecció no deixa de ser un reflex de l’enorme caos que viu la federació. Bauza, finalment, va ser el mal menor: ningú va voler agafar la conducció de l’equip. Simeone, Sampaoli, Bielsa i Pochetino van dir gràcies i es van quedar als seus clubs. El tècnic camina ara per la corda fluixa. Així com la gran majoria s’apiada del millor jugador del món, no falten comentaristes i exjugadors que l’acusen de ser responsable indirecte del que passa perquè, com un gran titellaire, fa anar com vol Bauza, que de cinc partits només n’ha guanyat un, n’ha empatat dos i ha perdut els altres. «Els jugadors fan l’equip al tècnic», va dir l’excampió mundial Daniel Bertoni.

«Messi els fa de dos en dos i aquí no la toca. Mascherano no pot jugar més de 5 ni pot jugar més a la selecció. Anem cap al Mundial, però ¿amb Mascherano, que anota el número de les casaques que passen pel costat? Bauza ho està fent tot malament. No ens en van fer nou perquè molts brasilers són amics dels argentins. Hem de fer com el Brasil, que se’n van menjar set (contra Alemanya el 2014) i els  van treure tots», va dir el presentador Alejandro Fantino. Martín Liberman, de la FOX, va demanar quasi a crits: «Acabem amb Messi i els seus amics». Liberman es va sincerar: «Si no van al Mundial perdo calés». Rússia 2018 sense Leo serà un esdeveniment a mitges i amb molts negocis arruïnats. Aquesta sembla que és l’única raó per la qual l’absència argentina del Mundial és inimaginable.