El malson de Dídac Costa a la Vendée Globe, endeutat i en una hora al límit de l'abandonament

Ara lluita per tornar a prendre la sortida amb un vaixell antic, gairebé sense recursos i ajudats per altres equips

alsoler36186509 spanish skipper didac costa on his class imoca monohull  one161107110700

alsoler36186509 spanish skipper didac costa on his class imoca monohull one161107110700 / DAMIEN MEYER

2
Es llegeix en minuts
ÁLEX SOLER / BARCELONA

Dídac Costa se li va ficar entre cella i cella superar la prova de vela més dura del món, la Vendée Globe. 45.000 quilòmetres en una embarcació de vela durant uns 100 dies des de Les Sables d'Olonne, un petit poble de la costa atlàntica francesa. A la duresa de la prova s'hi afegeix el component de la soledat. Els participants estan sols en tot moment fins a fer la volta a la Terra. Costa ho farà però per portar a terme aquesta gesta, haurà d'enfrontar-se a l'oceà amb el pressupost més baix de la competició i amb un dels velers més vells de la Vendée Globe. De fet, és el mateix vaixell amb què la britànica Ellen MacArthur va acabar la prova fa 16 anys. I en menys d'una hora de navegació gairebé se li esfuma el somni.

Dídac Costa s'ha arruïnat, literalment, per complir aquest somni. El català ha gastat tots els seus estalvis, ha demanat crèdits i ha usat les aportacions que familiars i amics han pogut oferir-li i no ha aconseguit patrocinadors. Aquest diumenge arrencava l'exigent prova i el barceloní es va disposar a salpar amb un veler amb alguns desperfectes perquè no hi havia diners per reparar-ho tot. A més, el veler, de poc més de 18 metres de llarg per cinc d'ample, viatja amb un sistema elèctric i de navegació obsolets. Tot detalls per adornar la seva història de superació.

PRIMER GRAN CONTRATEMPS

Notícies relacionades

Embarcat amb menjar liofilitzat, com la dels astronautes, per més de cent dies, una mica d'embotit, alguna xocolatina, alguna cervesa i una ampolla de cava, Dídac Costa va sortir aquest diumenge a les 13. 02 hores de Les Sables d'Olonne amb un objectiu, tornar als 100 dies després de recórrer el món. Menys d'una hora després d'arrencar (13.54 hores), el navegant català va haver de fer mitja volta. Un conducte d'un tanc es va trencar i va propiciar una fuga d'aigua. El bomber de Barcelona va haver d'apagar tots els sistemes elèctrics per evitar que es trenquessin i a les 18.15 hores amarrava a Port Olona.

De moment, Costa segueix en terra esperant per tornar a sortir. "Si m'hagués passat mar endins hauria sigut molt pitjor. Mirarem d'arreglar-ho i sortir com més aviat millor. No sé quant trigarem, hem de mirar-ho", va declarar una vegada amarrat. La voluntat del català és continuar però té al davant una contrarellotge de 10 dies, marge que les normes li ofereixen per arreglar el seu problema. Diversos equips ja s'han ofert a ajudar-lo en un acte de solidaritat amb el bomber. En les pròximes hores s'aniran aclarint més detalls i les previsions sobre una nova sortida.