¿Què és el TDAH?

Les persones que pateixen trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat reben tractament farmacològic quan fracassa la teràpia psicològica

aguasch35155340 2016 rio olympics   artistic gymnastics   final   women s fl160816203950

aguasch35155340 2016 rio olympics artistic gymnastics final women s fl160816203950 / MIKE BLAKE

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Les persones com Simone Biles que pateixen trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH), alteració diagnosticada generalment en nens i adolescents, rarament en adults, reben tractament farmacològic quan fracassa la teràpia psicològica que pretén modificar la impulsivitat i irreflexió que caracteritza la seva conducta. Els medicaments més utilitzats són estimulants del sistema nerviós central (SNC), en concret, moduladors del neurotransmissor dopamina.

En situacions normals, la dopamina incrementa la freqüència cardíaca i la pressió arterial, i pot causar fins i tot taquicàrdia, però en les persones amb TDAH actua com a equilibrador o modulador del sistema nerviós central. Un dels més habituals per a aquesta indicació és el metilfedinat. Aquest fàrmac s'ha de prendre seguint estrictes pautes mèdiques. És addictiu i causa tolerància (per obtenir el mateix efecte, és necessari anar augmentant la dosi ingerida).

CONDUCTES DIFERENCIADES

Notícies relacionades

Els nens en tractament aconsegueixen millorar la capacitat de concentració i redueixen les crisis d'impulsivitat. Quan el dèficit diagnosticat és de grau mitjà, és habitual que els pacients prenguin la medicació exclusivament els dies que necessiten millorar la seva concentració i el control dels seus actes. No en prenen els caps de setmana, per exemple, cosa que es tradueix, segons les seves famílies, en conductes clarament diferenciades.

Un alt percentatge de professionals de la psiquiatria discrepa de l'opció de tractar amb fàrmacs estimulants als nens amb TDAH ja que, adverteix, existeix el risc que desenvolupin dependència de les substàncies. Es tractaria d'addictes molt precoços, alerten.