Neymar aconsegueix la medalla d'or a Maracaná

L'astre blaugrana va marcar l'últim penal, que va donar un títol històric a la pentacampiona del món

rpaniagua35244122 brazil s forward neymar celebrates scoring the winning goal 160821012046

rpaniagua35244122 brazil s forward neymar celebrates scoring the winning goal 160821012046 / ODD ANDERSEN

3
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Ni Romário, ni Rivaldo, ni Ronaldo, ni Ronal­dinho,  ni tan sols Pelé. Als 24 anys, amb el número 10 a l’esquena i el braçal de capità al braç, Neymar Jr. ha aconseguit el que cap de les grans estrelles del Brasil havia aconseguit mai: la medalla d’or en uns Jocs Olímpics. Ahir a la nit, sobre la gespa del gran temple del futbol brasiler, el mític estadi de Maracaná, el jugador del Futbol Club Bar­celona va liderar una soferta 'vendetta' contra la sempre temible selecció d’Alemanya, aquella que els va endossar un dolorós 7-1 en l’últim Mundial, i va conquistar l’únic títol que li faltava a les vitrines a la selecció pentacampiona del món.

L’escenari per a la gran batalla no podia ser pas més èpic. La pluja va rebre la 'torcida' de 90.000 espectadors que impassible va cantar amb orgull l’himne del Brasil amb els onze elegits per a la glòria pel tècnic Rogério Micale. A la grada, un aficionat amb els colors del Flamengo sostenia una pancarta que deia: «Un altre 7x1 no». No pas en va, fins a la gran final el porter brasiler Weverton no havia experimentat la sensació de recollir la pilota del fons de la xarxa. No obstant, el primer gran avís del partit va tenir com a protagonista la porteria defensada pel porter de l’Atlètic Paranaense. Una canonada de Julian Brandt va impactar contra el travesser local i va deixar l’estadi en silenci.

PRECISIÓ

Per sort, la 'canarinha' dels Jocs no té res a veure (tampoc Alemanya) amb la que va rebre un bany històric a Belo Horizonte. Després de rebre una dura entrada del central Ginter davant de l’àrea, Neymar va obtenir l’oportunitat perfecta per demostrar per què és el líder indiscutible d’un equip que no renuncia a fer història. Amb un xut de precisió des de 28 metres, el davanter va treure les teranyines a l’escaire de Timo Horn firmant l’1-0. El rugit de Maracaná vaser ensordidor.

«Juguem a casa, davant la nostra 'torcida' i no tindrem mai més una oportunitat millor de guanyar la medalla d’or. És l’oportunitat de la nostra vida», havia explicat Neymar la vigília. Quedava clar que el capità faria que els seus s’hi deixessin la pell a la segona part del matx per mantenir el resultat fos com fos. Encara que, com es podia esperar, Alemanya no havia dit la seva última paraula. Després d’una triangulació perfecta des de la banda dreta, el capità i jugador del Schalke 04, Maximilian Meyer, va firmar el seu quart gol en els Jocs (1-1).

Notícies relacionades

El desempat es va fer pregar i després de mitja hora desesperant, marcada per la solidesa defensiva dels alemanys i els intents frustrats dels brasilers, el partit va anar a una pròrroga tan estèril com els 70 minuts anteriors. El destí, capritxós com sempre, va voler que l’or de Rio 2016 es decidís amb la sort dels penals. En el cinquè llançament, els alemanys van fallar contra tot pronòstic. Era l’hora de Neymar: l’anhelat or va néixer dels seus peus. El Brasil va explotar en un crit que va recórrer el continent. El 'camisa 10' havia fet història i les seves llàgrimes van deixar entreveure que acabava de conquistar el moment més especial de la seva carrera.

ÈXTASI

A dalt de tot del podi Neymar no va poder amagar el seu èxtasi. Tot i haver conegut ja el segon esglaó en els Jocs de Londres 2012, ara, davant del seu públic, es coronava amb el braçal de capità al braç. El simbolisme no podia ser més gran. Després de molts anys d’una relació d’amor/odi amb els seus paisans, que insistien a minimitzar-lo mitjançant la injusta comparació amb 'O Rei' Pelé, la consagració s’ha confirmat: Neymar ja és el noi d’or del Brasil. 

Brasil, 1 (5); Alemanya 1 (4)

Àrbitre: Alireza Faghani.