L'hispanocubà es confirma com una opció seriosa de medalla

jcarmengol35141457 rio de janeiro  brazil   15 08 2016   orlando ortega  l  of 160816024354

jcarmengol35141457 rio de janeiro brazil 15 08 2016 orlando ortega l of 160816024354 / YOAN VALAT

2
JOAN CARLES ARMENGOL / RIO DE JANEIRO (enviat especial)

Moltes esperances estan posades en Orlando Ortega, el corredor de tanques d'origen cubà que, en el seu primer gran campionat amb la nacionalitat espanyola, aspira a classificar-se per a la final de 110 metres tanques per intentar millorar el sisè lloc que com a cubà va aconseguir en els Jocs de Londres 2012 i fins i tot optar a una medalla.

L'hispanocubà no ha decebut en la seva estrena a l'Estadi Olímpic de Rio. Sota una molesta pluja, el corredor de tanques d'Artemisa de 25 anys ha guanyat la seva sèrie de primera ronda amb una marca de 13.32 segons, que pot rebaixar notablement, ja que és dels pocs corredors de tanques del món que ha sigut capaç de baixar de la barrera dels 13 segons. Ortega correrà aquest dimarts les semifinals (a les 01.40 del dimecres a Espanya) i, en cas de classificar-se (cosa probable per l'autoritat demostrava en la seva estrena), la final a les 03.45 hores.

Ortega pot córrer a Rio per qüestió de dies, ja que la normativa del COI estableix tres anys sense competir per un país per poder fer-ho pel nou, i el corredor de tanques va participar amb Cuba en el Mundial de Moscou l'estiu del 2013. Per uns dies de diferència, Ortega ha pogut estrenar-se com a espanyol (resideix a Espanya des del 2013 i té el passaport des del juliol del 2015), i així sumar-se a la restringida llista d'opcions de medalla. Tan restringida, que només queda l'opció del matix Ortega i la saltadora d'altura Ruth Beitia (que salta dissabte), una vegada el marxador Miguel Ángel López va fallar en els 20 quilòmetres marxa, al quedar 11è.

De fet, Ortega és un far en un mar de tenebres. Fins a la jornada d'aquest dilluns cap atleta espanyol havia passat ni una ronda. La cosa s'ha esmenat una mica amb Ortega, el seu company de 110 tanques, el també hispanocubà Yidiel Contreras (classificat per temps per a semifinals amb els seus 13.62) i el navarrès Sergio Fernández, que s'ha classificat per als 400 tanques amb uns excel·lents 49.31, molt a prop ja dels 49.00 del rècord d'Espanya de José Alonso Valero.

Fins aquest dilluns, havien caigut en la primera ronda de les seves proves els dos llançadors de disc (Martínez i Casañas), els tres corredors de 800 (López, Andújar i De Dalt), la quatrecentista Aauri Lorena Bokesa, els saltadors Okutu (longitud), Torrijos i Sarrapio (triple), i els obstaculistes Diana Martín i Carro, Martos i Merzougi (aquest amb pitjor marca que la campiona femenina, Ruth Jebet). A més, Trihas Gebre va quedar la 29a en la final directa de 10.000, Álvaro Martin el 22è en marxa i de les tres maratonianes només en va acabar una, Azucena Díaz, 34a.