Marató a ritme de samba

El Sambòdrom de Rio és aquest diumenge el punt de partida de la mítica distància en categoria femenina

L'etíop Mare Dibaba surt com a favorita en una prova que han de dominar africanes i asiàtiques

nike

nike

1
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

De la festa a l’agonia. El Sambòdrom planejat per l’arquitecte Oscar Niemeyer i inaugurat el 1984 perquè hi disfrutin els carioques durant el carnaval més famós del món serà avui sortida i arribada de la marató femenina.

L’escenari on habitualment s’exhibeixen els cossos més sensuals i les corbes més voluptuoses del planeta a ritme de samba, acull per una vegada els cossos més afinats, els angles facials més rectes i els somriures tot just esbossats en els minuts previs a la sortida.

24 GRAUS A LES 9.30 DEL MATÍ

La quarta ciutat del món en congestió viària, darrere de Mèxic DF, Bangkok i Istanbul, tancarà una bona porció de carrers a la zona centre i sud. La previsió meteorològica és infernal: 24 graus i pujant a l’hora de la sortida, les 9.30 del matí (14.30 a Espanya) en una ciutat situada a la vora del mar i per tant molt humida encara que es disfruti de l’hivern austral.

Les condicions de calor i humitat intensos acostumen a afavorir les atletes asiàtiques, en particular les xineses, coreanes i japoneses, encara que entre les favorites més o menys oficials hi figurin les atletes africanes. La japonesa Kayoko Fukushi (2.22.17 a la marató d’Osaka) pot ser una de les seves rivals més directes. Mare Dibaba, campiona del món fa tan sols un any a Pequín, parteix amb l’estigma, sempre dubtós en marató, de ser l’atleta que cal seguir, juntament amb la segona i la tercera al Mundial de la capital xinesa, la kenyana Helah Kiprop i l’atleta d’origen kenyà, Eunice Kirwa, representant Bahrain.

LA TRIOMFADORA FAMÍLIA DIBABA

Mare Dibaba és la gran d’una saga familiar d’atletes d’èxit, amb les tres germanes a l’equip etíop present als Jocs de RioTirunesh va aconseguir divendres el bronze en la final de 10.000 metres, i la petita de la família, Genzebe, és una de les favorites per emportar-se l’or en els 5.000.

Notícies relacionades

Més sagues familiars: les tres germanes Luik, amb Leila, Liina i Lily, representaran Estònia i Lisa i Anna Hahner, també germanes, corren per Alemanya.

Entre les maratonianes europees destaca la portuguesa Sara Moreira, després de la seva exhibició en la mitja marató dels Europeus celebrats a Amsterdam. La veterana Alessandra AguilarEstela Navascues i Azucena Diaz, en substitució de la lesionada Paula Berodia, seran les tres representants espanyoles en aquesta competició.