Copa Amèrica de futbol

Argentina-Xile, la final més esperada

Tata Martino diu que no serveix de res el segon lloc, mentre Pizzi afronta el seu partit més important com a entrenador

La selecció de Colòmbia derrota 1-0 els Estats Units i queda tercera en la competició americana

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Colòmbia ha derrotat 1-0 els Estats Units i s'ha quedat amb el tercer lloc d'una Copa Amèrica Centenari que té aquest diumenge la seva esperada final entre l'Argentina i Xile. Eliminats el Brasil i l'Uruguai del certamen, els equips més poderosos tenien el camí lliure. Colòmbia va voler disputar-li als xilens aquest lloc però va caure en el camí. La University of Phoenix Stadium li va permetre almenys un consol al vèncer els amfitrions, amb gol de Carlos BaccaJames Rodríguez l'havia deixat sol perquè empenyés la pilota. L'equip que condueix José Pekerman repeteix d'aquesta manera el lloc que va aconseguir en la Copa Amèrica que es va disputar el 1995 a l'Uruguai.

Els partits pel tercer lloc funcionen a penes com a preludi del xoc més esperat. L'Argentina vol acabar amb 23 anys d'infortunis i diverses finals perdudes per una mínima diferència. Amb Leo Messi com a estendard, l'equip albiceleste arriba al MetLife de New Jersey amb la consigna de "guanyar o guanyar" davant Xile, cosa que ha sigut interpretada d'alguna manera com "guanyar com sigui", aspiració que en altres moments hauria semblat vergonyosa però que ara, després de tantes frustracions esportives, ja no ruboritza a ningú. Ni tan sols a l'entrenador Gerardo 'Tata' Martino. Quan li van preguntar en la prèvia del partit sobre la manera com es podria arribar a aconseguir l'anhelat trofeu, va fer una crida a "deixar una mica de banda el com (obtenir-lo)". Els pudors no tenen cabuda en aquesta hora. "No podem perdre una altra final".

Martino confia a comptar des del primer minut amb Ángel Di María, un jugador fonamental que es va lesionar en les últimes dues finals (Brasil 2014 i Santiago 2015). També va insinuar que Javier Pastore, del PSG, podria estar a la banqueta.

LA IL·LUSIÓ DE MESSI

L'entrenador va elogiar el rival i va recordar que el desafiament comporta riscos: "Crec que és una de les millors seleccions del món. Té elaboració i pressió; són dues de les armes fonamentals". Després de perdre la final de l'última Copa Amèrica per penals, l'Argentina va vèncer Xile en dues ocasions; primer en les eliminatòries de Rússia 2018, i en el partit inaugural de l'actual certamen. Però això, a aquestes altures, vol dir poc, perquè cada partit és diferent

Notícies relacionades

Martino confia plenament en aquest Messi que també aixeca la veu per lluitar amb la Federació de Futbol Argentí (AFA) per la demora en un vol i altres assumptes. "Leo", ha dit, "està bé. És el capità de l'equip i representa la il·lusió que tenim tots de guanyar".

Des de l'altre costat, el tècnic de Xile, Juan Antonio Pizzi, també de Rosario com Messi i Martino, ha dit que afronta "el partit més important" de la seva carrera. Pizzi creu que la derrota del debut no compta. "Arribem en bona forma, amb molta confiança i ganes". Quan li han preguntat com intentarà anul·lar Messi ha contestat: "Utilitzarem les armes més convenients. L'hem observat. S'han de neutralitzar les seves virtuts, perquè marquen diferència i poden desequilibrar el partit".