Xile derrota 2-0 Colòmbia i jugarà la final amb l'Argentina

El partit va estar suspès 150 minuts per una forta tempesta elèctrica

USA TODAY SPORTS

2
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Xile va derrotar Colòmbia 2-0 en un partit accidentat per l'amenaça d'una forta tempesta elèctrica i disputarà la Copa Amèrica amb l'Argentina, igual que el 2015. “La millor generació torna a posar Xile en una final i ara va al darrere del segon títol: ara que vingui l'Argentina”, va dir a Santiago el diari 'La Tercera'. “Un vell conegut”, va assenyalar des de Buenos Aires el diari esportiu 'Olé'. Fa un any, els vermells es van quedar amb el títol per un penal de diferència en la definició des dels 12 passos. D'aquella nit en va quedar la imatge de Leo Messi consolat per un nen. Els que creuen que la història es repeteix tenen a Xile raons per tornar a somiar. A l'Argentina s'aferren més que mai en l'ídol i la seva set de revenja.

Els gols xilens els van fer abans del primer quart d'hora. Primer va ser Charles Aránguiz. Després José Fuenzalida (11'). L'equip que condueix l'argentí José Antonio Pizzi va saber aprofitar el desconcert dels seu rival. Molts van augurar una golejada com la que li van endossar a Mèxic (7-0). Però això no es corresponia amb la realitat. I quan Colòmbia va començar a créixer i dominar la situació, Claudio Bravo, que estava sent qüestionat per la premsa del seu país, va resultar fonamental per mantenir la porteria en zero. Els diaris li van dir una altra vegada heroi. Al minut 23 li va treure el gol a Roger Martínez  Vuit minuts més tard, el que es va quedar amb les ganes va ser James Rodríguez. Un tret de mitja distància de Carlos Sánchez va trobar una mà salvadora del porter del Barcelona, aleshores la figura del seu equip. Colòmbia va acabar la primera part en desavantatge al marcador, però com a absolut dominador. Sense Arturo Vidal, que va complir una suspensió per targetes grogues, Xile és un equip que no té de dinàmica i imaginació. La consigna, de cara a la segona part, era seguir aguantant les envestides.

El que va passar a la mitja part no entrava en els càlculs de cap dels espectadors que eren a l'estadi Soldier Field de Chicago. El partit es va suspendre dues hores i mitja per la forta tempesta que va afectar Chicago i els seus voltants. El públic va rebre l'orientació de refugiar-se a les parts cobertes de l'estadi, a l'espera de l'arribada del temporal. Les fortes pluges i els llamps van impedir que tant els espectadors com els protagonistes sortissin al camp. Després de 150 minuts, els jugadors van tornar a un terreny que en algunes zones semblava una piscina. Als dirigits per l'argentí José Pekerman els va costar tornar a ser protagonistes. L'expulsió de Carlos Sánchez va espatllar el seu funcionament. James Rodríguez es anar apagant a mesura que passaven els minuts. “Enmig de la tempesta, Colòmbia va caure”, va dir Radio Caracol. Els 'cafeters' disputaran dissabte el tercer lloc del certamen amb els EUA.