Copa Amèrica de futbol

L'Argentina passa a semifinals amb un golàs de Messi

Derrota 4-1 Veneçuela i Leo atrapa Batistuta com a màxim golejador de la selecció que s'enfrontarà als EUA dimarts

Xile aixafa Mèxic (7-0) i disputarà a Colòmbia l'altra semifinal

L'Argentina passa a semifinals amb un golàs de Messi

AFP / JIM ROGASH

3
Es llegeix en minuts

“Feliç amb el record, amb el cap a la Copa (Amèrica)”. Lionel Messi es va vestir una altra vegada amb la roba d'heroi en la golejada davant Veneçuela (4-1) que porta l'Argentina a les semifinals davant els Estats Units, dimarts que ve, a Houston. 'La Pulga' va fer un gol i va passar el que era inevitable: des d'ahir a la nit comparteix amb Gabriel Batistuta la condició de màxim artiller de la història de la selecció, amb 54 gols dianes. Però tothom sap que això és provisional. “Ja l'ha igualat, però m'agradaria que el superi en aquesta Copa”, va dir Gerardo 'Tata' Martino. L'entrenador va tornar a elogiar tots els seus jugadors, però especialment el millor del món: “Estem contents per com ha evolucionat de la seva lesió i com s'ha anat reinserint a l'equip”.

L'astre del Barcelona va sortir al camp encès. La seva condició de titular, la primera des que va començar el torneig, augurava bones notícies per als argentins. Messi no va defraudar: va assistir màgicament Higuain perquè obrís el marcador, va ser un malson per a la 'vinotinto', va regatejar, va marcar el ritme del partit i, a més, va convertir el seu gol 54. “Estar a l'altura del Bati em fa molt feliç pel que significa, però el que volem és aixecar la Copa”. Són hores de messimania a l'Argentina i els Estats Units. La seva barba s'ha convertit en símbol per a molts seguidors, que han decidit imitar-lo, amb la promesa d'afaitar-se quan acabi la Copa.

AIXÒ ÉS AMÈRICA

“Això és Amèrica. Acostuma-t'hi. Aquí es juga així”, li va dir a Messi fa gairebé un any l'àrbitre mexicà Roberto García Orozco, davant les seves reiterades queixes per les faltes repetides del rival. Messi i García Orozco es van tornar a trobar al Gillette Stadium. El jutge podria haver-li repetit el seu sermó. Va tenir una enorme tolerància amb els veneçolans. García Orozco devia ser l'únic espectador de l'estadi que no va veure el penal que li va cometre Figuera al 10, amb l'agreujant que estava a pocs metres de la jugada. A més, Rincón Figuera van tractar amb acarnissament Leo. Messi mai es va intimidar. S'aixecava com si res, disposat a fer les coses cada vegada millor. “Ells van tenir 15 minuts del primer temps en què ens van dominar: vam perdre el control. La resta del partit va ser tot nostre. Ja amb el tercer gol, l'equip va tocar millor la pilota. El segon temps va ser molt bo”, va analitzar. “Hem de centrar-nos en el nostre pròxim rival i posar-nos en aquesta posició”, va reflexionar Martino.

“Vam fer les coses bé per passar a les semifinals”, va dir Gonzalo Higuaín, autor de dos gols que van acabar amb la seva sequera. Ara vénen els amfitrions. “Pels arguments futbolístics que té i per ser locals, és un rival d'envergadura”, va advertir Martino.

XILE VA TRITURAR MÈXIC I REVALIDA LES SEVES ASPIRACIONS

El Xile de Juan Pizzi va aixafar Mèxic 7-0. A més de protagonitzar un partit perfecte, els vermells va ratificar el que deien alguns dels seus jugadors: volen tornar a ser campions, com el 2015. Per arribar a la final hauran de derrotar primer la Colòmbia de James Rodríguez. Pel que l'equip va mostrar, la seva condició de candidat s'ha enfortit.

Notícies relacionades

“Una actuació somiada”, va dir el diari 'La Tercera'. “Ha aparegut el campió d'Amèrica”, va considerar el portal del diari 'El Mercurio'. Mèxic semblava local al San Francisco Levis Stadium. Però els crits dels seus fans no van donar més confiança a l'equip que condueix un Juan Carlos Osorio, que ha passat a la història com l'entrenador més golejat de la selecció. 

Xile va imposar el ritme i va girar al voltant d'Arturo Vidal i Alexis Sánchez. Als 15 minuts es van acabar les il·lusions mexicanes. Edson Puch va capitalitzar un rebot a l'àrea i va posar les coses 1-0. A partir d'aquell moment, Mèxic es va ensorrar. El que ningú sabia és que la seva caiguda era tan profunda. Eduardo Vargas els va posar de genolls. Va cridar els seus gols quatre vegades, i va superar per ara Messi en aquest torneig. Els mexicans van abandonar l'estadi en massa. Però faltaven més humiliacions. Sánchez i Puch van anotar els gols restants. Diumenge a la matinada, Xile disfrutava d'un moment inèdit. Ara tots volen tornar a jugar una final amb l'Argentina, que va vèncer els vermells en el debut.