França culpa 150 ultres russos dels incidents de Marsella

Els càntics i les agressions verbals xenòfobes són moneda corrent en els partits de futbol de Rússia, país que organitza el pròxim Mundial

Un grup de seguidors del Zenit de Sant Petersburg han exigit a la directiva del seu equip en una carta oberta que no contracti jugadors homosexuals o negres

ecarrasco34243832 people leave the stadium following clashes between160613193648

ecarrasco34243832 people leave the stadium following clashes between160613193648 / VALERY HACHE

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Mostren esvàstiques en els partits de futbol, coregen càntics i eslògans racistes, reten culte a la violència com a mètode per acovardir l'afició i els jugadors de l'equip contrari, peguen en trens de rodalies a individus que no tenen aparença eslava. No amaguen les seves idees xenòfobes, sinó tot al contrari, se'n senten orgullosos, arribant fins i tot a exigir a les directives dels seus clubs, mitjançant cartes obertes, que no contractin jugadors negres ni homosexuals, com ha sigut el cas del Zenit de Sant Petersburg.

Nombrosos jugadors estrangers d'origen brasiler o africà que juguen a la Lliga russa s'han estat queixant en repetides ocasions de ser víctimes d'agressions verbals de grups seguidors ultraradicals a Rússia, país que d'aquí dos anys organitzarà el pròxim Mundial. No obstant, les autoritats locals de l'esport, segons va denunciar el 2015 SOVA, una oenagé russa especialitzada en la lluita contra el racisme i la intolerància, consideren "menors" aquestes infraccions, i hi responen "ignorant-les", o afrontant-les "matusserament". A Rússia, molts dels partits de futbol es juguen enmig d'aclaparadors desplegaments de les forces de seguretat. I són freqüents les baralles entre seguidors que se citen prèviament per pegar-se, graven les batusses i les pengen després a Youtube.

"ELS ANGLESOS SÓN UNES NENES"

Segons la fiscalia francesa, els incidents del partit que van jugar les seleccions de Rússia i Anglaterra van ser provocats per 150 seguidors russos ben entrenats i preparats. L'agència France Presse va difondre diumenge el testimoni d'un d'aquests ultraradicals, que va viatjar especialment a Marsella per barallar-se amb els anglesos. "Els anglesos diuen que són els únics vàndals; vam venir a demostrar-los que són unes nenes", va dir Vladímir, que no va revelar el seu cognom.

La televisió estatal russa  presenta els incidents com una agressió anglesa davant la qual "250 russos no van retrocedir"

Mark Roberts, representant de la policia anglesa a França per a l'Eurocopa 2016, va declarar que no havia vist en 10 anys "un nivell d'organització tan elevat" com en els 'hooligans' russos. "Es preparaven per a la lluita posant-se protectors bucals (com els que fa servir un boxejador) i guants d'arts marcials". La televisió estatal russa ha presentat l'incident com una agressió britànica davant la qual "250 russos arribats de diferents indrets del nostre país no van retrocedir".

LA REACCIÓ OFICIAL, A REMOLC

Notícies relacionades

La reacció dels responsables russos de l'Esport als incidents de Marsella ha anat a remolc dels esdeveniments. Inicialment, el ministre d'Esports, Vitali Mutkó, va negar que s'hagués produït cap episodi de violència. Després de l'amenaça per part de la UEFA de desqualificar l'equip rus, Mutkó va canviar de terç: "Tenen raó, hi ha hagut bengales i enfrontaments a l'estadi".

Ígor Lébedev

DIPUTAT I dirigent del futbol rus

"No veig res dolent que els seguidors es barallin. ¡Ben fet, xicots!"

No obstant, altres dirigents de l'esport rus, com Ígor Lébedev, diputat i membre de l'Executiva de la Unió Russa de Futbol, segueixen aplaudint sense pudor el comportament vandàlic de la seva afició, encoratjant-la a continuar per aquest camí: "No veig res dolent que els seguidors es barallin; tot al contrari, ¡ben fet, xicots!".