Nivell màxim de protecció per a la selecció espanyola

El dispositiu de seguretat per a l'equip dirigit per Vicente del Bosque es dobla respecte a campionats anteriors

La delegació espanyola és considerada per les autoritats franceses com a objecte de tutela màxima

ecarrasco34174557 gra345  las rozas  madrid   06 06 2016   los jugad160607193717

ecarrasco34174557 gra345 las rozas madrid 06 06 2016 los jugad160607193717 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Carlos Marcote
Carlos Marcote

Periodista

ver +

Els atemptats de París del 13 de novembre de l'any passat van marcar un abans i un després en el disseny del dispositiu de seguretat per a l'Eurocopa de França i tot el que comporta per portar a terme la protecció de seleccions i aficionats. Així ho subratllen les fonts de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) que fa més d'un any que estudia amb les autoritats franceses l'operatiu que afectarà la selecció, que demà mateix estarà instal·lada a l'hotel que es convertirà en el seu quarter general de l'illa de Ré. Una ubicació estratègica en un entorn al qual només pot accedir-se per un únic pont, factor que es va tenir molt en compte a l'hora de l'elecció del lloc de concentració precisament per motius de seguretat.

Tot just quatre dies després dels successos de París es va haver de suspendre l'amistós que Espanya tenia previst disputar a l'estadi Rei Balduí de Brussel·les contra l'equip nacional belga davant una amenaça d'atemptat imminent. En aquell moment dispositiu de seguretat que habitualment es desplega en les concentracions i desplaçaments de la selecció espanyola ja s'havia reforçat i es va tornar a fer el mateix en els amistosos contra Itàlia i Romania disputats a Udine i Cluj, respectivament, a finals de març.

MESURES ESPECIALS

Ara, per a l'Eurocopa, al marge de les especials mesures disposades per les autoritats franceses, el desplegament d'efectius de seguretat privada i de la policia espanyola que normalment acompanya la delegació es doblarà, tot i que des de la RFEF es neguen a facilitar xifres concretes i detalls de l'operatiu.

El factor seguretat es va tenir molt en compte  per a l'elecció del lloc de concentració de la selecció espanyola, una illa

"No hi ha dades perquè l'enemic no prengui nota", diu un portaveu federatiu, el mateix que assegura que, d'acord amb les forces de seguretat francesa, "s'ha mirat de no deixar cap cap per lligar". Explica també que l'elecció del lloc de concentració els facilita la feina. "El mateix nom ho diu tot. És una illa i només es pot entrar per un lloc", explica, confiant que la vigilància de la policia francesa per mar serà tan efectiva com els asseguren i que ja comproven sobre el terreny els agents desplaçats a Ré des de fa una setmana en una primera avançada de l'operatiu a desplegar. Confirmen que es tracta de forces antiterroristes especialitzades, amb important presència de les unitats del GIGN (Groupe d’intervention de la Gerdarmerie Nationale), un grup d'elit que vetllarà per la seguretat de la selecció espanyola, una de les que entra dins del concepte de ser objecte de protecció màxima.

CINTURÓ DE SEGURETAT

Si per al Mundial del Brasil de fa dos anys es van desplaçar set agents de la Policia Nacional per integrar-se en el dispositiu de seguretat de la selecció espanyola, així com per col·laborar en el control dels desplaçaments d'aficionats, a França viatjarà una vintena. A ells s'hi han de sumar uns 30 agents de seguretat privada contractats per la RFEF, el doble dels que habitualment acompanyen l'expedició espanyola en un desplaçament de dos o tres dies. Al marge hi ha el cinturó de seguretat complementari de caràcter privat que s'exigeix a cadascun dels hotels en què s'allotgen les diferents delegacions. Tampoc en aquest aspecte s'estenen els responsables federatius, satisfets amb el nivell de col·laboració que s'ha mantingut en els últims mesos amb les autoritats franceses i esperançats que "tot surti bé perquè res s'ha deixat a la improvisació".

NORMALITAT PLENA

Notícies relacionades

De la col·laboració "molt especial" amb les autoritats franceses ha informat aquest dimarts el mateix ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al referir-se al reforç de la seguretat de cara a l'Eurocopa en relació amb el desplaçament de milers d'aficionats. El ministre en funcions ha explicat que a més de la mesura lògica d'estrènyer els controls fronterers, la policia espanyola col·laborarà amb dos equips de Tedax -un de la Guàrdia Civil i un altre de la Policia-, compostos de dos agents cadascun, per col·laborar amb els serveis francesos en la prevenció i en el seu cas desactivació de possibles artefactes explosius col·locats pels terroristes.

Dos equips Tedax espanyols col·laboraran  amb França en la prevenció i possible desactivació d'explosius

Altres sis funcionaris de Cos Nacional de Policia estaran pendents dels moviments dels aficionats espanyols en les diferents seus en què l'equip espanyol competirà. “L'Eurocopa se celebrarà amb total seguretat i plena normalitat”, ha dit Fernández Díaz en l'acte d'entrega de les medalles al mèrit de Protecció Civil.