PREOLÍMPIC D'HANDBOL

Espanya es queda fora dels Jocs per un gol

La selecció necessitava guanyar de tres Suècia, que va anotar de penal el 23-25 a cinc segons del final a Malmö

/ REUTERS / EMIL LANGVAD

2
JOAN CARLES ARMENGOL

L'handbol masculí espanyol no estarà als Jocs de Rio. Un gol de penal a falta de cinc segons va retallar la derrota de Suècia a només dos gols (23-25) i va condemnar Espanya a un guaret olímpic de quatre anys. Els homes de Manolo Cadenas, que van perdre divendres passat davant Eslovènia en la primera jornada del preolímpic de Malmö (Suècia) per 21-24, van pagar la derrota d'una forma dolorosa, ja que tot i guanyar aquest diumenge els amfitrions en un últim partit del torneig sensacional, es van quedar a un gol, a un sol gol, d'acompanyar les noies, les famoses 'Guerreres', a la ciutat brasilera el pròxim mes d'agost. Suècia i Eslovènia són els classificats, mentre que Espanya i la feble Iran en queden fora.

Espanya va completar, sens dubte, el millor partit del minitorneig de Malmö. Era un esprint, amb tres partits en tres dies i dues places en joc per a quatre seleccions. Després de l'ensopegada inicial amb Eslovènia, els 'Hispans' van golejar l'Iran (37-23) i es van plantar ahir al Malmö Arena, ple d'aficionats suecs, amb la necessitat d'una victòria concloent, millor fins i tot que el 24-22 que li va infligir al conjunt suec en l'Europeu de Polònia, on Espanya també va vorejar la classificació olímpica: havia de guanyar la final, però va perdre clarament davant Alemanya.

Sòlida en defensa, amb un gran Gonzalo Pérez de Vargas a la porteria, i per una vegada molt efectiu en els llançaments, la selecció espanyola va mantenir a ratlla Suècia, que mai es va escapar de més d'un gol. Espanya dominava en el decans (11-12) i, després d'una aturada de 7 minuts sense marcar els dos equips després de la segona part, va aconseguir per primera vegada la distància necessària de tres gols en el minut 54 (20-23). L'objectiu estava a l'abast, i més quan la diferència es va ampliar a quatre, amb 21-25 a falta de menys de tres minuts.

UN ERROR FINAL

Aquí Espanya va cometre un dels pocs errors del partit. Amb Suècia en inferioritat durant dos minuts, l'equip va encaixar un gol (22-25) i en l'atac següent va perdre la pilota de forma absurda. El penal de Gedeón Guardiola a 5 segons del final va precedir una tensa espera, en què el llançador suec, Ekberg, va mantenir la serenitat suficient per batre el porter del Barça Pérez de Vargas.

L'handbol masculí, juntament amb el futbol, serà el gran absent en esports d'equip a Rio, on sí que estaran les dues seleccions de waterpolo, les dues d'hoquei sobre herba i el bàsquet masculí, a l'espera que les dones del bàsquet aconsegueixin plaça en el preolímpic de Nantes del mes de juny.