Mor Cruyff, l'home que va canviar el futbol

L'extècnic holandès, que va revolucionar el Barça, mor als 68 anys a Barcelona víctima d'un càncer

Johan Cruyff, els seus millors gols / periodico

Johan Cruyff, els seus millors gols
 

/

5
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Johan Cruyff ha mort. Se n'ha anat el jugador que va revolucionar el futbol en la dècada dels 70 i va canviar la història del Barça, no només al camp sinó també des de la banquet.

Ha mort Cruyff, l'entrenador que va inspirar el model guanyador del club blaugrana, perpetuat de generació en generació a través dels seus deixebles. Se n'ha anat Cruyff als 68 anys "envoltat de la seva família després d'una dura lluita contra el càncer", segons han anunciat els canals oficials de la seva Fundació a través del compte de Twitter.

Se n'ha anat Cruyff al no poder superar el càncer de pulmó que se li va detectar el mes d'octubre passat, malgrat que ell estava convençut que acabaria derrotant-lo. "Ara mateix tinc la sensació d'anar guanyant 2-0 a la primera part", havia comentat l'extècnic blaugrana el mes de febrer passat. 

Però finalment no ha pogut. I ha marxat, dos mesos i 11 dies després, en silenci. "Us demanem amb gran tristesa que es respecti la privacitat de la família durant el seu temps de dol", sol·liciten els familiars que han acompanyat Cruyff fins a l'últim sospir. 

PRIMERES REACCIONS

La Federació Holandesa de Futbol (KNVB) ha sigut una de les primeres a lamentar la pèrdua, explicant que "no hi ha paraules suficients" per descriure els sentiments del futbol holandès pel jugador més important de la seva història.

"Rebem amb immensa tristesa la notícia de la mort de Johan Cruyff. No hi ha paraules suficients", ha lamentat la KNVB al seu compte de Twitter @KNVB.

Cruyff va vestir la samarreta de la selecció 'oranje' durant una dècada entre els anys seixanta i setanta i va portar aquell equip conegut com la 'Taronja Mecànica' a disputar la final de la Copa del Món el 1974, encara que Alemanya Federal es va imposar en aquell partit per 2-1.

L'allau de reaccions de tristesa no ha parat des que s'ha conegut la notícia. El FC Barcelona ha emès un senzill comunicat. "El FC Barcelona vol transmetre el seu condol a la seva família, amb qui comparteix aquests moments de dolor, juntament amb els seus socis, aficionats del club i el món del futbol i l'esport".

CONDOLS PRESIDENCIALS

També el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sumat a la tristesa col·lectiva. " Va portar a Catalunya el futbol guanyador i bell que encara avui perdura al Barça". I ha afegit: "Pels seus èxits esportius, però també per la seva personalitat, és un home que deixa una gran empremta".

Fins i tot el president espanyol en funcions Mariano Rajoy ha publicat un tuit. "El meu més sincer condol a la família, companys i amics de Johan Cruyff, mític jugador i lluitador incansable. Descansi en pau".

Però els més emocionants han sigut els dels futbolistes i exfutbolistes. Aquí n'hi ha uns quants:

El món del periodisme que va tractar amb ell com a jugador i també com a entrenador ha participat del condol. Com Joaquim Maria Puyal. "Estic absolutament impressionat. La mort de Cruyff significa la mort d'una persona absolutament excepcional, un geni, una visió singular de l'esport, del futbol, però també de la vida", ha dit a TV-3.

Joan Laporta, l'afinitat amb Johan del qual era notòria, ha emès també un trist comiat. "El meu condol a la família i amics de Johan. El meu referent. El meu mestre. El meu amic. DEP. T'estimo, Johan", ha escrit al seu compte de Twitter.

BIOGRAFIA

Nascut Hendrick Johannes Cruyff a Amsterdam el 25 d'abril 1947, Cruyff va començar a jugar pels carrers de la capital holandesa i la seva carrera, al camp del costat de casa seva, de l'Ajax, on va passar a guanyar vuit títols de la Lliga holandesa. També va guanyar tres Copes d'Europa consecutives entre 1971 i 1973.

Àgil, prim i fort, va fer el seu debut internacional el setembre de 1966, en què va anotar un gol en un partit de classificació europea (2-2) contra Hongria. Va ser el primer jugador holandès a ser expulsat en un partit internacional. A partir de 1970, sempre va portar la samarreta número 14 al jugar amb Holanda.

Va fitxar pel Barcelona el 1973. "La venda de 'Ronda de nit' de Rembrandt no podria haver causat més consternació", va comentar una revista holandesa en aquell moment. Va guanyar la Lliga del 73-74, la temporada del famós 0-5 al Reial Madrid al Bernabéu.

FUTBOL TOTAL

Com a jugador va guanyar tres Pilotes d'Or i el cor de molts catalans quan va posar Jordi al seu fill (nascut el 1974) en un moment en què l'espanyol era l'únic idioma oficial del país sota el règim del general Franco.

Cruyff va dirigir Holanda amb l'anomenat 'futbol total' a la final del Mundial de 1974 d'Alemanya, amb què va inspirar una generació amb el seu estil de joc fluid. Van perdre 2-1 davant els amfitrions, Alemanya Occidental, després de prendre un avantatge de 1-0, però va ser nomenat millor jugador del torneig.

UN FINAL ESTRANY

Es va retirar del futbol internacional el 1977, l'any abans que els holandesos perdessin la final de la Copa del Món a Argentina davant els amfitrions. 

El 1979 es va traslladar als Asteques de Los Angeles, a la Lliga Nord-americana de Futbol, i després es va unir als Washington Diplomats el 1980. Cruyff va tornar després a Europa, on va jugar a segona divisió, al Llevant, en un fitxatge estrany. Va tornar a l'Ajax (on va guanyar dos títols més de Lliga) i el Feyenoord (nou títol). Es va retirar el maig de 1984, als 37 anys d'edat.

DREAM TEAM

Notícies relacionades

Com a entrenador, Cruyff va començar a l'Ajax, on va guanyar una Recopa d'Europa el 1987. Pel Barça va fitxar el 1988, on va supervisar l'ascens d'un 'Dream Team', que va guanyar quatre títols consecutius entre 1991 i 1994. Fins a Guardiola era l'entrenador més exitós.

Cruyff va ser un fumador empedreït durant gran part de la seva carrera, però va abandonar l'hàbit després d'un bypass de cor doble el 1991, mentre encara era entrenador del Barcelona. Posteriorment va prestar la seva imatge per a una campanya antitabac sota el lema "El futbol m'ho ha donat tot però fumar gairebé s'ho ha emportat".