NATACIÓ. OPEN D'ESPANYA

Les estrelles joves enlluernen a Sabadell

Zamorano, González i Castro destaquen amb Belmonte i Vall

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

El present de la natació espanyola va brillar en la primera jornada de l'Open d'Espanya amb les mínimes olímpiques de Mireia Belmonte (200 papallona i 800 lliure), Jessica Vall (100 braça) i Duane da Rocha (200 esquena). Però la piscina del CN Sabadell va ser l'escenari on van enlluernar a més les joves estrelles cridades a marcar el futur. Hugo González i César Castro, de 17 anys, i África Zamorano, de 18, es van guanyar també el bitllet per a Rio contra pronòstic, tot i que les medalles de tots tres al Mundial júnior de fa un any presagiaven que, tard o d'hora, l'explosió de talent havia d'arribar.

Hugo González, de pare mallorquí i mare brasilera, es va assegurar la presència en l'equip olímpic ja en les sèries del matí de 200 esquena (1.57.00 minuts), amb un segon per sota de la mínima. I, en la final, el nedador del Canoe va tornar a mostrar el seu talent, imposant-se amb 1.57.65 minuts. «No m'ho esperava, així que sóc feliç. L'objectiu no era la mínima, sinó la meva millor marca personal», va dir González, campió del món júnior en 200 esquena fa 12 mesos, i que acredita millors marques a la seva edat que el millor nedador d'esquena de la història, Aaron Peirsol. «Hem d'anar pas a pas i viure el present», afirma el seu tècnic Santi Veiga per no disparar les expectatives.

MARCA DE L'ANY DE MIREIA

La mateixa sensació d'incredulitat va transmetre la barcelonina África Zamorano (Sant Andreu), imposant-se amb un crono de 2.09.96 minuts a la final del 200 esquena a Duane da Rocha, que en les sèries ja va firmar la mínima (2.09.82). «No puc dir res. No m'ho esperava. Tinc l'adrenalina disparada», va admetre la pupil·la de Jordi Jou. El 1.500 també va deparar la confirmació de l'extremeny César Castro (15.08.01), que es va imposar en un espectacular esprint a Marc Sánchez (15.09.51), que es va quedar a 11 centèsimes del bitllet.

Fátima Gallardo (CN Sabadell) va estar a punt de sumar-se a la festa en els 50 lliure i, tot i que es va quedar a 43 centèsimes (25.43 segons) de la mínima, va fer rècord d'Espanya.

Notícies relacionades

Les estrelles del moment van estar a l'altura, en especial la badalonina Mireia Belmonte (25 anys), que va sumar dues de les cinc mínimes a què aspira. En els 200 papallona va acabar amb 2.06.34 minuts, millor marca mundial de l'any, mentre que Judit Ignacio se'n va quedar fora (2.10.43), cosa que l'obligarà a anar a l'Europeu.

En els 800 lliure, la subcampiona olímpica també va vèncer amb molta autoritat (8.27.94 minuts), igual que Jessica Vall en els 100 braça, on es va assegurar la mínima en les sèries (1.07.40) i va guanyar sense problemes la final. En els 200 papallona, Carlos Peralta es va quedar a dues dècimes de la mínima (1.56.78), que ja havia firmat a Eindhoven, una competició internacional que segurament li donarà la plaça.