FOOTBALL LEAKS DESTAPA ELS NEGOCIS OCULTS DEL FUTBOL

La 'WikiLeaks' de la pilota

Una web ubicada a Rússia i investigada a Portugal provoca inquietud al revelar els contractes secrets de les estrelles

El cost real de Bale va destapar l'estil de negociar de Florentino Pérez

Gareth Bale, del Reial Madrid, protagonista de la bomba més sonada de la web Football Leaks.

Gareth Bale, del Reial Madrid, protagonista de la bomba més sonada de la web Football Leaks. / REUTERS / SUSANA VERA

2
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / BARCELONA

Ja és el terror del futbol. El seu nom és Football Leaks, el WikiLeaks del futbol. La pàgina web, ubicada a Rússia, va ser creada el 2015. Durant els últims mesos ha publicat i revolucionat el món dels despatxos futbolístics al revelar sucosos contractes i negocis poc transparents. Football Leaks ha operat a través del servidor rus Yandex, fins al tancament del seu compte al núvol, tot i que el seu origen se suposa que es troba a Portugal, on està sent investigat.

EL CONTRACTE DE BALE

Florentino, en fora de joc pel seu ídol

La web va deixar descol·locat Florentino Pérez quan va detallar el fitxatge de Gareth Bale per part del Reial Madrid. Football Leaks ha demostrat que el traspàs no es va fer per 92 milions d'euros, com assegurava el Reial Madrid, sinó per 101 milions. ¿Més car que CR7? No, perquè la suma real que van pagar els merengues al ManU va ser de 104,7 milions d'euros: el club blanc hi va posar 25 milions de la seva caixa i la resta ho va finançar amb préstecs bancaris, amb la qual cosa, sumats els interessos, la icona portuguesa va arribar als 104,7 milions d'euros.

CLÀUSULA ANTIBARÇA

El Madrid tem que Özil acabi al Barça

El Madrid, segons Football Leaks, va incloure en el traspàs de Mesut Özil a l'Arsenal diverses clàusules que li donessin el control per evitar un possible fitxatge de l'alemany per part del Barcelona en el futur. Florentino es va assegurar el dret de tempteig en el cas que «un club espanyol» (és evident que només el Barça podria pagar una gran xifra) vulgui l'alemany. En el cas que el Madrid no exercís aquest dret de tempteig, si el traspàs és superior als 50 milions, el club blanc cobraria el 33% de la diferència.

LES NORMES DE TÉVEZ

L''Apache' no pot participar en baralles

El primer argentí que va aparèixer a Football Leaks va ser Carlos Tévez. El seu contracte amb el Boca té prohibicions tan específiques com destacades: «El jugador està obligat a no dur a terme activitats que puguin afectar les seves aptituds i/o condicions físiques i/o psicosomàtiques, com per exemple, practicar activitats i/o esports de risc, conduir motos, jet-skies, concórrer de forma habitual a cases de joc, participar en baralles...». L'Apache accepta no manifestar-se en contra de la institució, i es reserva la consideració de quines coses poden ser o no agreujants, cosa que converteix les declaracions de Carlitos en mera rutina futbolística, ja que qualsevol altra cosa podria ser considerada pel club de Buenos Aires d'impròpia i ser sancionada.

FALCAO I L'ATLÈTIC

Notícies relacionades

Un fons d'inversió va ajudar en el fitxatge

Football Leaks ha destapat, en diverses de les seves exclusives, l'existència del fons d'inversions Doyen Sports, una organització pertanyent al Doyen Group, amb seu a Istanbul i amb les oficines a Londres, que opera pràcticament a tot el planeta en l'extracció de minerals, metalls, gas i combustibles. Doyen Sports es va crear per al finançament de compra i venda de drets d'esportistes i té en el futbol el seu principal camp de gestió. La pàgina web va revelar que Doyen Sports va finançar el 55% del traspàs de Falcao a l'Atlètic de Madrid. El club matalasser només va abonar 18 dels prop de 40 milions d'euros que va costar el traspàs, mentre que Doyen Sports s'assegurava el cobrament del préstec si l'Atlètic incomplia l'acord a canvi de quedar-se amb un percentatge dels drets del golejador.