PATINATGE SOBRE GEL

Sara i Sonia, les 'germanes' de Javi

Les dues patinadores van créixer al costat del campió mundial

Sonia Lafuente i Sara Hurtado, davant la pista de la final del Grand Prix a Barcelona.

Sonia Lafuente i Sara Hurtado, davant la pista de la final del Grand Prix a Barcelona. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

No amaguen els seus sentiments. Són com una família i Javi és, per a elles, com un germà. Van començar junts en una pista de gel a Majadahonda i han viscut des d'aleshores pràcticament vides paral·leles, tot i que el que ha arribat a cotes més altes és ell, Javier Fernández, campió del món i triple campió d'Europa, que avui buscarà pujar al podi en la final de l'ISU Grand Prix a Barcelona, com ja va fer l'any passat (plata).

Mentre ell es llueix i intenta desbancar l'inabordable japonès Yuzuru Hanyu, a elles no els cauen els anells col·laborant en l'organització. Sara Hurtado (23 anys) exerceix de didàctica speaker mentre els jutges deliberen i explica al públic, en espanyol i anglès, els secrets del patinatge. Sonia Lafuente (24), amb el crono a la mà, controla els temps d'actuació dels patinadors. Totes dues tenen en comú, a més a més de les seves ganes d'ajudar a fer que aquest esport segueixi creixent, la seva amistat, gairebé germandat, amb l'home que ha situat Espanya al mapa del patinatge.

BONA PROGRESSIÓ /«És un orgull i una alegria per a nosaltres totes les coses bones que li estan passant a Javi perquè s'ho mereix. I el millor és que la nostra relació no ha canviat mai. Segueix sent aquell noi humil, agradable i sempre amb un somriure», assegura Sonia Lafuente, nascuda a Las Palmas però establerta a Madrid, i que des de l'octubre del 2013 comparteix grup d'entrenament a Toronto amb Javi i Yuzuru, entre altres alumnes avantatjats del famós entrenador Brian Orser.

Amb 18 anys, Sonia ja va acompanyar Javi als Jocs Olímpics de Vancouver 2010 (va ser 22a) i després, amb alts i baixos, ha arribat a ser 15a al Mundial del 2012 i 7a a l'Europeu del 2013. Ara ja està classificada per al Mundial de Boston del març i comparteix amb Javier les ganes de millorar, sobretot en aquella successió de salts triples ja necessaris per figurar a l'elit entre les noies.

«Javi ha obert a aquest país els ulls sobre la importància d'aquest esport i a nosaltres, com a patinadores i companyes, ens ha fet adonar que es pot, que és possible... Que si tens talent, encara que siguis d'un país sense tradició en el patinatge sobre gel i amb pocs recursos, pots arribar si de veritat ho vols i lluites per això», explica Sara Hurtado, una altra pionera. El 2008 va formar duo amb el barceloní Adrià Díaz en dansa (la modalitat més suau, per dir-ho d'alguna manera, del patinatge) i va arribar a olímpica a Sotxi 2014 (13a), a més a més de ser 14a al Mundial del 2015 i 5a a l'Europeu d'aquest mateix any.

Notícies relacionades

EL LLEGAT / El futur de Sara està ara en suspens, ja que fa un parell de mesos va decidir truncar la seva relació esportiva amb Adrià («Va arribar un moment en què no vam saber superar un gran problema que teníem als entrenaments», explica), deixar Mont-real enrere i tornar a Madrid. Està buscant parella a contrarellotge per poder continuar.«No és fàcil, perquè a Espanya no n'hi ha, i em dono de marge fins al juny per aconseguir-ho. Si no, hauré d'explorar altres camps».

Sonia i Sara, Sara i Sonia, esperen que el seu exemple i l'eclosió espectacular de Javier Fernández serveixi per consolidar avanços en el patinatge espanyol. «Espero de tot cor que gràcies a la força de Javi, a la seva empenta, canviïn les coses en aquest país», afirma Sara Hurtado. «Volem creure que l'efecte Javi continuarà i perdurarà, que deixarà un llegat. Fan falta ajudes i, sobretot, més instal·lacions perquè hi hagi més joves que puguin adquirir un bon nivell. Això és el que demanem, perquè llavors la probabilitat que surti un altre Javi Fernández serà molt més alta»afegeix Sonia Lafuente. Mentrestant, tots tres seguiran formant la gran, o petita, família del patinatge.«Quan ell és al podi, és com si hi fóssim nosaltres».