Europa juga encongida

Les Lligues europees es reprenen amb extremes mesures de seguretat i una suspensió parcial a Bèlgica

El Ministeri de l'Interior francès desaconsella instal·lar 'fan zone' a l'Eurocopa 2016

Els jugadors del PSG i del Lorient, durant el minut de silenci previ al partit

Els jugadors del PSG i del Lorient, durant el minut de silenci previ al partit / AFP / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

2
Es llegeix en minuts
ELOY CARRASCO / BARCELONA

L’angoixa pels terribles atemptats del dia 13 a París encara ressona aquest cap de setmana als estadis de mig Europa. La competició es va reprendre a França divendres amb el partit Niça-Lió sense incidents i enmig d’excepcionals mesures de control, però en altres punts del continent la precaució va ser prioritària, com va passar en els partits amistosos de seleccions Bèlgica-Espanya i Alemanya-França. 

La màxima alerta decretada a Bèlgica per l’amenaça terrorista va obligar la federació del país a suspendre el Lokeren-Anderlecht, que s’havia de disputar dissabte a les 20.00, i altres partits previstos a l’àrea de Brussel·les. Com va passar dimecres a Wembley, als estadis de mig Europa va sonar  La marsellesa  abans dels enfrontaments com a himne per la pau i la unitat en contra de la barbàrie. 

Una de les interpretacions més emotives va ser la del camp del Watford, a la Premier League, un torneig on juguen 72 futbolistes francesos. Un llarg aplaudiment va precedir La Marsellesa abans de l’enfrontament entre el Watford i el Manchester United, en què es va imposar l’equip de Louis van Gaal per 1-2.

Aprensió en el PSG 

El París Saint-Germain va tornar ahir a la Lliga a la Bretanya, al camp del Lorient. L’equip de la capital francesa es va allotjar en un hotel completament blindat i els equipatges van ser sotmesos a raigs X i a registres inusuals abans d’entrar a les habitacions. Ja durant la setmana Laurent Blanc i els seus jugadors es van entrenar al lloc habitual, Camp des Loges, però amb una desena de guàrdies de seguretat al voltant. Alguns jugadors, entre ells Zlatan Ibrahimovic, van demanar vigilància al voltant de casa seva, i d’altres fins i tot assistència psicològica, segons van revelar fonts del club, que no van voler concretar noms. Homes com el porter Sirigu i el centrecampista Pastore coneixien dos dels morts en el tiroteig de la sala Bataclan i estaven especialment abatuts. 

Entre l’aprensió d’alguns més i la perspectiva d’un enfrontament important de la Champions League dimecres passat a Malmö, la ciutat natal d’Ibrahimovic, Blanc va reservar mig equip a Lorient. Ibrahimovic, no obstant, va ser titular i va disputar el seu partit número 100 a la Lliga francesa. El xoc, en què el PSG es va imposar per 1-2, va començar després d’un minut de silenci commovedor, igual que havia passat la vigília a Niça, on el quadro local va golejar el Lió (3-0). En algun moment del partit, els aficionats del club de la Costa Blava van corejar insults a l’Estat Islàmic. 

Notícies relacionades

La Marsellesa anava a sonar fins i tot a Còrsega, territori hostil per al nacionalisme francès. Després de diversos dies d’estira-i-arronsa, el Bastia havia optat per fer sonar l’himne al seu estadi en el derbi cors contra el Gazélec Ajaccio, però els elements van prendre la decisió final: l’enfrontament va ser ajornat pel fortíssim vent. 

La sacsejada emocional va aixecar també l’alerta de cara a la pròxima Eurocopa. Deu ciutats franceses albergaran el torneig del 10 de juny al 10 de juliol, i un nou temor plana sobre aquest: les fan zone , centres molt freqüentats on es reuneixen milers d’aficionats dels dos equips abans dels partits, i des d’on es poden veure els partits en pantalles gegants. L’organisme dependent del Ministeri de l’Interior encarregat de la seguretat en aquests recintes va emetre aquesta setmana un informe en què desaconsella obertament que s’instal·lin aquests espais al considerar-los molt vulnerables.