LA JORNADA DE LLIGA: EL PROTAGONISTA BLANC-I-BLAU

L'esquerra de Marco

El mitjapunta de l'Espanyol, de 19 anys, meravella amb un genial repertori d'assistències i detalls en només cinc partits a Primera

«Em sento important, però no sóc el salvador», diu

3
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA / BARCELONA

Quedaven nou minuts per al final, el Betis perdia 0-3 al Benito Villamarín i Sergio González va substituir Marco Asensio per Javi López. L'emprenyada de la grada amb el seu equip era notable, però els 30.000 bètics es van posar drets per acomiadar amb una tremenda ovació el protagonista del partit. El mitjapunta (Palma de Mallorca, 21-1-1996), cedit pel Madrid, que podria repescar-lo al gener si Rafa Benítez ho considera convenient, és la sensació de la Lliga. La seva esquerra és una joia amb un futur immens.

Només ha necessitat cinc partits per demostrar el seu extraordinari talent. Es va estrenar amb l'equip en la quarta jornada a Anoeta i va dirigir el triomf contra la Reial (2-3) provocant, entre altres coses, un penal transformat per Caicedo. Dissabte va oferir una exhibició a Sevilla amb tres assistències que van acabar amb gols de Roco, l'ariet equatorià i Víctor Sánchez.

L'interès del Barça

Tot i això, més enllà dels números, la importància de Marco en el joc periquito és capital en tots els sentits. Quan la pilota arriba a les seves botes sempre passa alguna cosa positiva. El director esportiu Òscar Perarnau va lluitar tot l'estiu per la cessió. No va ser senzill. El mitjapunta tenia ofertes de 27 equips, com va revelar el seu agent, Horacio Gagglioli. Clubs potents com el Porto, el Fiorentina, el Bayer Leverkusen, el Marsella, el Lió i diversos equips de la Premier van preguntar per la perla balear, fitxada pel Madrid el desembre del 2014. «Llavors ja  el volien tots els grans menys el Bayern de Guardiola», va dir el seu representant.

El Barça també es va interessar per Marco l'estiu del 2014, però va ser impossible arribar a un acord amb Serra Ferrer. Mesos després, el Madrid va pagar 3,7 milions d'euros i li va multiplicar la fitxa per 20. Després vindria l'èxit a l'Europeu sub-19, acompanyat de talents com Dani Ceballos, el seu amic del Betis amb qui es va intercanviar la samarreta dissabte passat. «Mai m'havia passat que l'afició rival m'aplaudís. És un gran gest. Jo em sento important en l'equip però no sóc el salvador, les victòries són de tots», reflexiona el mitjapunta.

Ja ningú es recorda de la clàusula que va imposar el Madrid per acceptar la cessió. A més de la possible repesca al gener, el club blanc va posar la condició que Marco jugués un mínim de 30 partits (compten si disputa almenys 45 minuts) amb una penalització econòmica com més s'allunyi d'aquesta xifra. Vist el seu rendiment, el mallorquí ha de ser indiscutible per a Sergio, tot i que això obligui a prescindir d'un dels seus dos davanters estrella (Caicedo o Gerard Moreno) per equilibrar l'equip. «Marco ens aportarà molt. És un dels millors de la Lliga, ja està entre els grans», va valorar el davanter equatorià, que ha trobat una mina en el guant perfecte del jove Marco.

«Un 10 en tot»

Notícies relacionades

El mitjapunta és un noi formal, prudent i educat, a qui el club periquito tracta molt bé.  «És un jugador especial en tots els sentits, un 10 en tot. Parla cinc idiomes, és culte i toca de peus a terra», explica Gagglioli. Castellà, català, anglès, alemany i holandès són les llengües que domina Marco Asensio Willemsem, que dedica tots els seus progressos a la seva mare holandesa, morta el 2011, quan Marco estava als juvenils del Mallorca. La pèrdua de Maria Gertruida Margaretha va ser terrible per al futbolista, que es va refugiar en el seu pare Gilberto i el seu germà Igor, que destaca les aficions de Marco: el reggaeton, el cine i la platja.

Especialista a trobar la solució correcta, Asensio no és un jugador espectacular, però sí tremendament intel·ligent i efectiu, descarat, amb bon toc i una conducció prodigiosa. En el contracte de cessió fins a final de temporada Perarnau va intentar incloure-hi una opció de compra. No va ser possible. El Madrid sap que té una joia en l'esquerra de Marco.