El retorn triomfal de la selecció de bàsquet

L'últim ball

Els 'nois d'or' del bàsquet espanyol se senten motivats i amb força per completar la seva trajectòria als Jocs de Rio 2016

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA
BARCELONA

Els Jocs Olímpics de Rio (del 5 al 21 d'agost del 2016) han passat a ocupar un lloc prioritari en l'agenda de la selecció després del seu triomfal pas per l'Europeu disputat a Lilla. També emergeixen com un nou desafiament per als nois d'or, que contemplen la cita com l'escenari perfecte per arrodonir una trajectòria memorable: 10 medalles en les 14 últimes grans competicions.

LA REIVINDICACIÓ

Un or que esborra el mal regust del Mundial

La tercera corona europea per a Espanya ha sigut l'antídot per dissipar la mala sensació que va deixar l'eliminació del Mundial de fa un any. Aquella derrota contra França va sembrar molts dubtes. Bàsicament en relació amb la durabilitat del projecte. Amb els seus referents Gasol, Navarro, Reyes i Calderón superant àmpliament la trentena, va créixer la sensació que se'ls havia escapat l'últim tren. L'ocasió d'acomiadar-se brillantment a casa.

L'Europeu ha dissipat les nuvolades. La selecció, privada de peces bàsiques com ha sigut el cas de Navarro, Marc Gasol, Calderón, Ricky o Ibaka, decisius en molts dels últims títols, ha impartit una lliçó de caràcter i sacrifici. El retorn de Sergio Scariolo a la banqueta ha facilitat tornar al perfil més competitiu i la sensació de bloc amb majúscules que va semblar que es perdia a la Copa del Món. L'esplèndid campionat fet per Pau Gasol, l'eix d'un equip compromès al 100%, és la clau per entendre el triomf. «Hem girat full i hem recuperat la millor imatge», afirmen des de la federació.

EL DESAFIAMENT

El podi olímpic

com a motivació

Després de l'Europeu, ningú dubta que la selecció segueix a gran nivell i que si es recuperen alguns dels jugadors que han faltat en aquesta cita, com ara Marc Gasol, Navarro o Ricky Rubio pot ser, d'aquí a 11 mesos, competitiva al màxim nivell. «Ens veiem l'any que ve a Rio», va dir Reyes acomiadant-se diumenge a Lilla després de penjar-se l'or. «Per descomptat que m'encantaria ser-hi si estic bé físicament. És una cosa que em motiva molt», explica el pivot dels Bulls. Si no es produeixen lesions hi ha nou jugadors que es poden considerar fixos.

Per un costat, els referents de la generació del 80: Pau Gasol, Reyes, Navarro i Calderón, als quals s'hauria d'afegir Rudy Fernández. Però a aquesta llista d'indiscutibles, sempre en funció de l'estat físic, s'hi han anat incorporant amb els anys Marc Gasol, Llull, Sergio Rodríguez, Claver i Ricky Rubio.

Tots ells han contribuït a nodrir el concepte que es tracta d'un verdader equip, no només d'un grup de jugadors que es reuneixen per competir durant 15 dies com passa amb altres seleccions. També emergeix el concepte, fomentat per la federació, que el vestidor és com una gran família.

Una prova que aquesta unió va més enllà de la pista i que entra en el terreny de l'amistat va ser la presència de Marc Gasol a les grades del Mercedes Arena de Berlín en la primera fase. També la visita de Juan Carlos Navarro. El jugador barcelonista va assistir a la fase de preparació, a Madrid. I diumenge va ser a les grades de l'estadi Pierre Mauroy recolzant en la final encara que a aquella mateixa hora hi havia un partit amistós del Barça. Són llaços molt forts construïts al llarg del temps.

En la ment de tots els jugadors, per descomptat, hi ha també la possibilitat de fer història i arribar per tercera vegada a la final olímpica, i lluitar per l'or com va passar als Jocs de Pequín, el 2008, i a Londres, el 2013. També és una qüestió de palmarès. Per a Navarro serien els cinquens Jocs. Els quarts, per a Gasol. Pocs esportistes poden presentar un historial tan llampant.

BASE AMPLIADA

Notícies relacionades

Molta competència per a poques places

La base de l'equip està molt definida. Però hi queda alguna plaça, poques, dues o tres com a màxim a les quals aspiren uns quants jugadors, que s'atorgaran en funció del rendiment de la temporada. Cinc dels jugadors que van pujar al podi a Lilla (Gasol, Reyes, Claver, Lull i Rudy) han participat en els tres títols europeus. Però la federació ha intentat ampliar la base en els últims anys i preparar el relleu per quan sigui necessari. Pau Ribas ha fet un esplèndid torneig. També Mirotic. La seva permanència o el retorn d'Ibaka per ocupar la plaça de nacionalitzat estaran en funció del perfil de l'equip. I, darrere, Abrines, Hernángómez, San Emeterio o Aguilar apareixen com a alternativa.