La continuïtat d'un projecte

Els socis voten pel triplet de Bartomeu

L'expresident aconsegueix un triomf rotund per majoria absoluta i inicia un mandat de sis anys amb el repte del nou Camp Nou

El guanyador de les eleccions realitza el seu primer discurs com a nou president del Barça. / FC BARCELONA / FOTO: JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
DAVID TORRAS
BARCELONA

Josep Maria Bartomeu i Floreta, de 52 anys, tornarà a  asseure's a la llotja que va deixar fa 40 dies però ara  amb un mandat de sis anys legitimat per les urnes i amb una inqüestionable majoria absoluta: 25.823 vots, el 54,63%. Bartomeu es va imposar de forma contundent sobre el seu gran rival Joan Laporta (15.615 vots, 33,03%), mentre que Agustí Benedito i Toni Freixa van quedar molt apartats del duel que sempre es va intuir. Per sobre del repartiment de vots, que va seguir el mateix ordre que les firmes, la jornada va deixar una participació més alta del que s'esperava i ni més ni menys que 47.270 socis van desafiar una data gens recomanable i la insuportable calor.

La bandera del trident i l'efecte del triplet de Bartomeu van poder més que l'alineació de noms il·lustres i el record de l'etapa de Laporta que, malgrat remuntar en relació amb les firmes es va quedar lluny de l'objectiu de recuperar el poder després d'una campanya en què ha donat signes de molta improvisació. Bartomeu ha sigut fidel a la seva imatge tranquil·la i ha evitat el cos a cos, conscient que no l'afavoria, minimitzant els conflictes que té oberts (Neymar i FIFA), explotant els èxits esportius i la gestió econòmica, i deixant en l'aire la possibilitat de desvincular-se de Qatar, un focus de constants crítiques, fins al punt d'anunciar un patrocini alternatiu. Bartomeu ha arrasat i ha deixat tres derrotats pel camí.

DESAFIANT LA CALOR / A diferència del 2010, quan Laporta, que no era candidat però sí que recolzava Jaume Ferrer, va anar a felicitar i fins i tot es va abraçar amb Rosell, ahir va defugir la foto amb Bartomeu. Abans dels resultats oficials, però assumint ja la derrota, va deixar el Camp Nou repetint algunes de les crítiques que ha llançat contra el seu rival i advertint que no pensa rendir-se. Per a Benedito, el resultat (19 vots més que les firmes) suposa un cop dur en el seu segon intent després d'anys de campanya, mentre que Freixa, que tenia com a objectiu posicionar-se de cara al futur, va obtenir 1.318 vots menys que les firmes vàlides que havia presentat.

Va ser una jornada llarguíssima per a tots, sota un sol implacable que els socis van desafiar amb la voluntat de participar en una cita que a gairebé tots els clubs del món és impossible de celebrar. El degoteig va ser constant enmig d'una gran organització, amb totes les facilitats i moltes activitats lúdiques per als més joves. Milers de socis anònims van anar a votar juntament amb figures destacades com Cruyff, Luis Enrique, Xavi, Puyol, Piqué, Iniesta i molts altres esportistes del club.

QUEIXES A LA GESTORA / Curiosament, un dels primers a deixar la papereta va ser un expresident, el mateix que fa cinc anys estava a l'altre costat i va acabar la jornada alçant els braços. Ahir, com ja va fer en el referèndum sobre l'Espai Barça, Sandro Rosell va aparèixer a les 9 i 1 minut, amb la clara intenció de passar discretament i va desaparèixer en silenci amb la mateixa rapidesa amb què va deixar el càrrec ja fa un any i mig.

Els quatre candidats van desfilar a primera hora, un darrere l'altre, entre somriures, cares d'optimisme i certa sorpresa davant l'elevat ritme de participació que es començava a intuir. Laporta va ser rebut entre crits de «president, Catalunya independent» que es repetirien al llarg de tot el dia. Va ser el més aclamat per un públic fidel, reforçat també per la presència dels exjugadors que l'acompanyen: Abidal, Alexanko, Albertini, Giuly, Masip, Grimau, Esteller, Norris, Cairo, Javi Rodríguez...

Notícies relacionades

No van parar de fer-se fotos, especialment Abidal, fet que va provocar queixes dels altres candidats i la intervenció de la junta gestora a l'interpretar que feien campanya demanant el vot. Però van seguir sense desànim. També hi va haver protestes pels joves de la candidatura de Bartomeu que repartien fullets i regals i que la gestora no va tenir en compte a l'estar fora de l'estadi.

A l'espera de la presa de possessió de demà, Josep M. Bartomeu es reunirà avui amb la seva junta, que tindrà només quatre canvis i que perd un home fort com Javier Faus. Un dels grans reptes del mandat serà fer realitat la remodelació del Camp Nou amb una inversió de 600 milions. Però abans haurà de mantenir un equip que li ha donat un triplet guanyador.