FUTBOL. CONFLICTE PEL REPARTIMENT TELEVISIU

Els jutges frenen la vaga

L'Audiència Nacional estima la mesura cautelar demanada per la LFP i la federació reprèn la competició

2
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

Hi haurà futbol aquest cap de setmana. En totes les categories. Des de prebenjamins fins a Primera. La Sala Social de l'Audiència Nacional va estimar ahir les mesures cautelars sol·licitades per la Lliga de Futbol Professional (LFP) i va suspendre la vaga convocada per l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE). La Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va ordenar poc després a les seves territorials que confirmessin el calendari i els horaris previstos per a aquest cap de setmana. «Molt poques vegades se suspenen vagues en qualsevol sector  i això demostra que algunes vegades es fan actes irresponsables, agosarats, i que és bo que algú els freni. És clar que el sindicat i la federació actuaven d'acord», va afirmar Javier Tebas, president de la LFP. «Acatem la decisió, però els problemes segueixen sent els mateixos», va dir Luis Rubiales, president de l'AFE.

Patronal i sindicat ja estan negociant per arribar a un acord dins del conveni col·lectiu. «Hem treballat amb l'AFE els últims dies i, com a conseqüència, s'ha produït una aproximació de postures. No hi ha  cap obstacle insalvable per a un acord de fons en les qüestions que preocupen el sindicat», va revelar José Ignacio Wert, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, després que el ple del Congrés convalidés el reial decret llei que regula la venda centralitzada dels drets audiovisuals, encara que va rebutjar que la norma es tramités com a projecte de llei amb caràcter d'urgència com van sol·licitar alguns grups.

ENDERROCAR VILLAR / Va ser un dia històric per al futbol professional, però Tebas no va voler parlar de victòria. El dirigent, que va tornar a allargar la mà a l'AFE, va desqualificar Ángel María Villar, president de la federació. «El president de l'espanyola sobra i en les pròximes eleccions es buscarà algú que intenti guanyar-lo. Villar no canviarà. Fa 26 anys que manté la mateixa posició. El castell el té tancat. Hem d' obrir les finestres d'aquesta casa de bat a bat i com més aviat millor. Aquest castell ha de ser el de la transparència i la llibertat i no el del xantatge i la coacció al futbol professional», va dir Tebas.

Notícies relacionades

El dirigent es va mostrar satisfet sobre la resolució de l'Audiència. La sala, que no analitza en detall el fons de l'assumpte, entén que alguns dels objectius de la vaga «podrien tenir per finalitat la modificació del conveni col·lectiu vigent» i que si es portés a terme impediria la conclusió de la Lliga en les dates previstes, «cosa que provocaria un greu desordre organitzatiu». El 17 de juny, la Lliga i l'AFE hauran de comparèixer en un judici per la demanda interposada per la Lliga contra el sindicat de futbolistes.

Però la patronal no es fia de la federació. «El problema no s'ha resolt i continuarà», va assenyalar un directiu afí a Villar. «El futbol no pot permetre que comenci la temporada que ve amb els mateixos problemes», va assenyalar el federatiu. Ho va ratificar Joan Gaspart, un altre home de Villar: «S'acabarà la temporada en pau, però després en comença una altra».