Una vaga en fora de joc

El sindicat de futbolistes segueix ferm en la seva intenció d'aturar el campionat

La Lliga confia que l'Audiència Nacional decreti la suspensió cautelar

El president de l’AFE, Luis Rubiales, davant els jugadors, dijous passat.

El president de l’AFE, Luis Rubiales, davant els jugadors, dijous passat. / EFE / VÍCTOR LERENA

3
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

La Lliga de Primera i Segona Divisió i totes les altres competicions de totes les categories estan suspeses per part de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) a partir del 16 de maig amb caràcter indefinit pel seu desacord amb el contingut i la tramitació del reial decret llei de mesures urgents per a la comercialització dels drets d'explotació de continguts audiovisuals de les competicions del futbol professional. Una decisió presa dimecres passat i conseqüent, a judici federatiu, amb l'anunci de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) de convocar una vaga a partir d'aquella data pel mateix motiu i també de forma indefinida.

La convocatòria real per part del sindicat, però, afecta només el cap de setmana vinent i dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve, segons la notificació feta a la Lliga de Futbol Professional (LFP). Ho va confirmar el seu president, Javier Tebas, que va assegurar que la final de la Copa del Rei (30 de maig) i l'última jornada del campionat de Primera no estan incloses en el preavís rebut del sindicat.

ALTERACIÓ DEL CALENDARI / El fet que la RFEF parli de suspensió i no de vaga en el seu acord del 6 de maig no és més que una maniobra per deixar garantida la possibilitat de recuperar les jornades afectades per l'aturada dels futbolistes, si arriba a produir-se. Ho ha aclarit el mateix president de l'AFE, Luis Rubiales, que, després de puntualitzar que les jornades afectades per una vaga es perden indefectiblement, com en qualsevol altra activitat laboral, ha explicat que la federació no ha convocat cap vaga perquè, entre altres coses, no ho pot fer i per la via de suspendre les competicions el que fa és evitar que el calendari dels diferents campionats pugui veure's alterat.

Així ho veuen també a la Lliga de Futbol Professional, on existeix la sensació que, per una via o altra, la competició no es paralitzarà, encara que no serà en principi per un canvi radical de postura per part de l'AFE i la RFEF en l'acte de conciliació que tindrà lloc avui al migdia al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA), requisit previ i indispensable per formalitzar la convocatòria de vaga en el futbol espanyol.

El president de la patronal futbolística, Javier Tebas, assistirà a la reunió amb la intenció d'exhibir la mateixa fermesa que va mostrar ahir després que els clubs de Primera i Segona decidissin, en assemblea extraordinària, reiterar el seu suport incondicional al reial decret llei de venda conjunta dels drets televisius, que suposarà «un gran benefici a tots els subjectes que componen avui dia el futbol espanyol (clubs i SAD, jugadors, entrenadors, federacions espectadors...)», reprovar l'actuació del president de la RFEF per no respectar els acords assolits i ratificar la denúncia presentada a l'Audiència Nacional contra una vaga que consideren il·legal pel seu caràcter polític, «ja que no afecta el règim laboral dels jugadors», segons Tebas.

CONVENI COL·LECTIU / La patronal futbolística insta el sindicat a no seguir endavant amb l'aturada projectada i remet a negociar en el marc del conveni col·lectiu. «No estem disposats a parlar del reial decret si no és en aquest àmbit», va afirmar Tebas, que també es va remetre al conveni de coordinació amb la RFEF per abordar les seves reclamacions.

També va ser ratificada la petició d'anul·lació dels acords federatius per part del CSD, que ha donat de termini fins avui al migdia a la federació perquè presenti al·legacions. El fet que el Consell Superior d'Esports doni la raó a la LFP no farà fer marxa enrere a l'AFE en la seva determinació de continuar endavant amb la convocatòria de vaga.

Notícies relacionades

Aquest és el convenciment de la patronal, que veu més factible que l'Audiència Nacional imposi les mesures cautelars sol·licitades en la denúncia que va ser presentada divendres. Requeriment en què s'incideix en la il·legalitat de la vaga. «Els clubs no tenen res a veure-hi i seran els grans perjudicats per una acció empresa contra un decret llei del Govern... Estem clarament davant una vaga il·legal i s'ha de recórrer a l'àmbit de la justícia per resoldrelo», va assenyalar Tebas.

La sala social de l'Audiència Nacional ha convocat demà l'AFE i la LFP per a la vista en què haurà de decidir si atén la petició de la patronal. Contra la decisió del magistrat hi cap recurs davant el Tribunal Suprem i posteriorment davant el Constitucional. En cas que l'aturada sigui suspesa cautelarment, els terminis perquè decideixi el Suprem permetrien que donés temps a disputar les dues últimes jornades de Lliga.