EL CONFLICTE DEL FUTBOL ESPANYOL

Els protagonistes del desacord

Rubiales, Tebas, Villar, Cardenal i Roures, els caps visibles d'un múltiple enfrontament

2
Es llegeix en minuts

LUIS RUBIALES (AFE)

L'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) no ha esgrimit en cap moment que el reial decret no contempli els drets d'imatge dels futbolistes, però aquesta és la raó de fons que té el sindicat per exigir un percentatge directe i més elevat dels ingressos en la nova normativa, en la qual ni se'ls anomena. Oficialment, el seu president acompanya part de les reclamacions amb el desenvolupament d'un pla solidari amb el futbol modest i exigeix que el percentatge dels ingressos fixat per a Primera i Segona de 90% i 10%, respectivament, passi a ser de 80% i 20%, similar als de les lligues europees amb venda conjunta.

JAVIER TEBAS (LFP)

Des que l'avui president de la LFP va exercir l'acusació particular contra Ángel María Villar i el seu vicepresident econòmic, Juan Padrón, per presumptes casos de corrupció que no van prosperar, la guerra entre ells no ha deixat d'augmentar en virulència. El president de la RFEF no ha atès mai els intents d'acostament de la LFP per abordar aquesta i altres qüestions, com passar en el cas del canvi de la normativa per fer possible el tancament parcial dels estadis per aturar la violència. «Es pensa que aquest és el seu cortijo i que encara vivim en l'època feudal», va dir ahir Tebas de Villar.

ÁNGEL MARÍA VILLAR (RFEF)

Sense deixar de reivindicar la titularitat dels drets audiovisuals, que des del 1990 corresponen als clubs segons estableix la llei de l'esport, el president de la RFEF va condicionar el seu suport al reial decret a la negociació d'altres qüestions que no s'han vist ateses. El CSD li ha retirat el 4,55% dels diners de les quinieles i li exigeix la devolució de 8 milions d'euros de diner públic no justificat. Abans d'aquesta suspensió, diverses territorials han portat a terme aturades per l'exigència de la Seguretat Social de regularitzar totes les persones que treballen de manera parcial en els clubs modestos.

MIGUEL CARDENAL (CSD)

Notícies relacionades

La relació entre el secretari d'Estat i el president de la RFEF també està sota mínims després d'haver sigut excel·lents durant els set anys en què Cardenal va formar part del Comitè de Competició. Ara, el secretari d'Estat és acusat d'exercir una gran pressió intervencionista sobre el futbol i Villar no deixa d'amenaçar-lo amb denúncies a la FIFA. Cardenal assegura que tot són excuses per justificar un enfrontament que té «com a única base l'interès de la RFEF a no tornar diner públic no justificat i no sotmetre's a les auditories a les quals obliga la llei».

JAUME ROURES (Mediapro)

Un altre dels pilars -segurament el més important- de la Lliga BBVA que també està seriosament afectat per l'anunci de la vaga és el de la televisió. Gol T i Canal+ ja han pagat per uns drets audiovisuals i es poden trobar sense poder emetre una o les dues jornades que queden (i que a més han aixecat una gran expectació mediàtica). Des de Mediapro, empresa que va adquirir els drets televisius, ho tenen clar: de la mateixa manera que no estan d'acord amb els motius esgrimits per convocar la vaga, afirmen que els partits que queden s'acabaran celebrant.