ÈXIT HISTÒRIC A XANGAI

'Superjavi' s'asseu al tron del patinatge mundial

El triple campió europeu conquista l'or a Xangai després de batre el japonès Hanyu per menys de tres punts

El patinador madrileny Javier Fernández, en un moment del seu programa llarg, al Mundial de Xangai.

El patinador madrileny Javier Fernández, en un moment del seu programa llarg, al Mundial de Xangai. / AFP / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
INMA GONZÁLEZ / BARCELONA

Pocs podien imaginar a finals dels 90 que aquell nen de Cuatro Vientos entremaliat i inquiet, que amb tan sols 6 anys es va posar per primera vegada uns patins seguint els passos de la seva germana Laura, arribaria algun dia a ser el rei del patinatge artístic. Malgrat la seva imparable progressió, ni ell mateix confiava del tot en les seves possibilitats. Semblava un somni més que un objectiu, però aquest dissabte Javier Fernández ha posat punt final a la temporada de competició amb la medalla d'or al Mundial de Xangai, després dels bronzes del 2013 i el 2014. Una fita per a un país gairebé sense tradició en aquest esport, on tan sols hi ha una desena de pistes i uns 2.000 federats (els futbolistes superen els 700.000). Però als seus 23 anys el madrileny va donar el do de pit amb el seu Fígaro i ha pujat al capdamunt del podi, un lloc privilegiat que semblava reservat per al japonès Yuzuru Hanyu. El campió olímpic, que defensava el títol, ha hagut de conformar-se amb la plata. «És una cosa increïble i no sé si succeirà una altra vegada», va dir després del seu triomf 'Superjavi'.

Dos mesos després de penjar-se el seu tercer or europeu'Superjavi' va convèncer els jutges amb un programa lliure amb tres quàdruples que va merèixer 181,16 punts, que amb els 92,74 del curt van donar un total de 273,90. El nipó, que partia amb 2,46 d'avantatge, va començar vacil·lant, més humà, i va fallar en dos quàdruples, però va anar agafant confiança i va aconseguir 175,88 punts, que amb els 95,20 del curt van donar una nota final de 271,08, només tres menys que Javier. I com a Sotxi, on va prendre el bronze olímpic a l'espanyol, el kazakh Denis Ten va ser tercer, amb 267,72 (85,99 més 181,83).

Error en un quàdruple

Notícies relacionades

Poc abans de dos quarts de tres del migdia (hora espanyola), 'El barber de Sevilla' de Rossini va començar a sonar al Centre Esportiu Xangai Oriental. 'Superjavi', que va haver d'esperar que els voluntaris recollissin les desenes de peluixos i flors que els fans de Hanyu havien llançat a la pista, va saltar al gel just darrere dels seus dos rivals, sabent que necessitava 175 punts per conservar la plata provisional del curt i 178 per emportar-se l'or. Va començar amb un quàdruple 'toe' espectacular, però segons després va caure en la recepció d'un quàdruple 'salchow'. Es va recuperar amb un perfecte triple 'axel' i, conscient de l'error en el segon salt, a l'inici de la segona meitat, i per tant amb bonificacions, va combinar un quàdruple 'salchow' amb un doble 'toe'. Seguidament, va realitzar correctament la combinació de triple 'flip', mig bucle i triple 'salchow', igual que la de triple 'lutz' i doble 'toe'. Per acabar, va clavar el triple 'toe'.

Va abandonar el gel esgotat però conscient que podia fer història i va abraçar el seu entrenador, el canadenc Brian Orser. Només quedava esperar la nota: 181,16 punts, la seva millor marca aquesta temporada, i un total de 273,90. No donava crèdit. «No creia que seria capaç de derrotar Hanyu, el campió olímpic», va declarar després de donar a Espanya el primer or mundial tres places per al campionat del 2016. «¿Quins plans de futur tens?», li van preguntar a peu de pista. «Disfrutar d'aquest dia. És el millor moment de la meva vida», va contestar. Ja hi haurà temps de pensar en el demà i, per què no, a pujar al podi olímpic a Pyeongchang 2018.