LES CONSEQÜÈNCIES DE LA POLÍTICA EN L'ESPORT

La batalla de la bandera

Les històriques tensions entre Sèrbia i Albània s'agreugen arran del partit suspès dimarts a Belgrad

El vol d'un 'drone' amb els colors albanesos va causar una revolució a l'estadi

L’aparell sobrevola l’estadi amb una bandera de la Gran Albània fins que Stefan Mitrovic aconsegueix retirar-la. / YOUTUBE / AFP

2
Es llegeix en minuts
RAÚL PANIAGUA
BARCELONA

Poques vegades havia estat més justificada l'etiqueta de «partit d'alt risc» imposada per la UEFA per al Sèrbia-Albània de dimarts. El conjunt albanès, amb set kosovars a les seves files, visitava per primera vegada Belgrad des del 1967. S'esperava una nit difícil. Política, simbologies, nacionalismes i una dosi irrefrenable d'odi es van donar cita a la capital sèrbia.

Només faltava una petita flama per acabar d'encendre el foc i aquesta va arribar al minut 41, quan un drone (una aeronau sense tripulació) va sobrevolar l'estadi amb una bandera de la Gran Albània, que comprèn territoris de Grècia, Macedònia, Montenegro i Sèrbia. Stefan Mitrovic, el central del Friburg, es va llançar a agafar-la com un posseït i va començar la batalla.

Kosovo, al fons

La «bandera que va baixar del cel», com la descrivia la premsa albanesa, va causar una tangana entre els dos equips. Els seguidors serbis van intentar envair l'estadi en un clima de tensió que va portar a la suspensió del partit per part de l'àrbitre Martin Atkinson. «La gespa era com un camp de batalla. Des dels primers minuts ens van tirar petards i objectes pesants, després va aparèixer la bandera i va explotar la violència dels ultres», va dir Etrit Berisha, el porter albanès. «La situació va ser dramàtica. No havia vist mai res així», va afegir el seleccionador Gianni de Biasi.

El partit anava 0-0 i és probable que la UEFA doni el triomf als albanesos, que somien classificar-se per primer cop per a un gran torneig. Ja van guanyar Portugal i van empatar amb Dinamarca. Però la seva gran cita estava a Belgrad i els seus jugadors van ser rebuts com a herois nacionals per milers d'aficionats a l'aeroport Mare Teresa de Tirana.

Notícies relacionades

L'origen de l'odi se situa en el conflicte de Kosovo, on la comunitat albanesa és majoritària. El 1999 va tenir lloc una sagnant intervenció de l'OTAN en plena guerra i, el 2008, el govern local va declarar la independència, reconeguda pels EUA, França i el Regne Unit. Sèrbia sempre la va rebutjar, al considerar Kosovo una província del seu territori. Tampoc l'admet l'ONU, i per això Kosovo no pot formar part de la UEFA ni la FIFA.

Les autoritats sèrbies van acusar Olsi Rama, germà del primer ministre Edil Rama, de manejar el drone des de la llotja. La UEFA va prohibir als seguidors albanesos anar al camp, però hi va haver una representació del país. Olsi va negar la seva vinculació amb els fets. «No he usat mai un avió no tripulat. Només li vaig comprar al meu fill un helicòpter de joguina». L'organisme ha obert expedient a les dues seleccions i decidirà les sancions aquesta setmana.