INFRAESTRUCTURA SINGULAR

La Xina construeix la primera pista d'atletisme rectangular

Els constructors van canviar els revolts per angles rectes per accelerar les obres davant la imminent visita d'un líder provincial al comtat de Tonghe

La nova infraestructura del comtat de Tonghe, amb angles rectes en lloc de revolts. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / Pequín

La nova pista d'atletisme del comtat xinès de Tonghe (província septentrional de Heilongjiang) potser desafiï la física, el sentit comú i l'ortodòxia esportiva, però deixa definitivament sense arguments als qui veuen en els xinesos uns copiadors compulsius sense cap mena de creativitat: mai abans s'havia vist una pista amb angles rectes.

La infraestructura acabada d'inaugurar és ja una celebritat en el país després que la premsa local es fixés en ella. Els carrers no disposen dels revolts habituals, sinó d'angles rectes, fet pel qual obre un nou espectre de possibilitats per a la pràctica de l'atletisme, com el perfeccionament de la contínua parada i acceleració. És presumible que el públic disfrutarà dels xocs entre els corredors i les lesions, encara que els experts ja han alertat del probable empobriment de les marques.

Sensació "estranya" al girar

L'explicació a l'absurd, com altres vegades, neix de la il·limitada voluntat dels polítics xinesos per acontentar als seus superiors. Tal com ha explicat un funcionari local: un líder provincial havia anunciat la visita sense molt marge de maniobra al renovat estadi, on les grades ja lluïen impecables i la gespa del camp de futbol semblava una catifa, però la pista d'atletisme estava molt envellida, tan erosionada que no era possible tornar-la a pintar. Calia refer-la des del principi, però les presses impedien prendre les abstruses mesures d'un circuit ovalat. I van decidir ventilar-se el tràmit amb línies rectes.

"Tota la resta està bé. L'únic problema és la pista, que no sembla normal", ha explicat un ciutadà local en un programa de la televisió local. El presentador i una veïna han provat el nou circuit. "Em vaig sentir una mica estrany al girar", va admetre ell. "És fàcil caure", va afegir ella. Altres experts han abundat en obvietats. "Els angles rectes frenaran els corredors i els impediran obtenir bones marques", segons Li Yuxue, funcionari de l'administració d'esports provincial. "És impossible córrer aquí", ha rematat Zhang Yong, un corredor de llarga distància que ha descrit la pista com un oprobi per a la professió.

Futur incert

Notícies relacionades

La infraestructura, ridiculitzada sense compassió a la xarxa xinesa, s'enfronta a un futur incert. Un funcionari ha reconegut que es va dissenyar així pensant en la visita dels superiors jeràrquics. "Nosaltres també creiem que és lletja, però si els líders no ens demanen que la canviem, ¿què se suposa que hem de fer?".

No és la primera vegada que la inspecció d'un líder estimula la imaginació de funcionaris locals en dificultats. Els de la província meridional de Guangdong havien convertit un orfenat aixecat amb fons públics en les seves oficines i dormitoris, així que poc abans de la visita del seu superior van córrer buscar orfes a un temple pròxim. I uns anys enrere, el govern local va pintar de verd el vessant rocós d'una muntanya perquè tingués un aspecte més respectuós amb el medi ambient.