Nibali triomfa en l'abandonament de Contador

El ciclista italià es reafirma al capdavant del Tour, amb Valverde tercer de la general, en una jornada marcada per la caiguda del madrileny

Purito es queda a un quilòmetre de la glòria però es posa el mallot de líder de la muntanya

Nibali entra sol a la meta.

Nibali entra sol a la meta. / AP / PETER DEJONG

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / La Planche donis Belles Filles (Enviat especial)

Ja res serà igual en aquest Tour, en una ronda francesa que per primera vegada en 101 edicions ha vist com els dos principals favorits, Chris Froome Alberto Contador, s'han retirat en els primers dies per dues caigudes. La setmana passada la desgràcia va caure sobre el corredor britànic i aquest dilluns, en la primera etapa que tenia marcada en vermell, el ciclista madrileny s'ha precipitat  a terra, un forat a la carretera que no ha vist, un gran cop al genoll, ferida oberta, adéu, a casa, el final dels somnis.

El Tour s'ha quedat orfe de Contador amb un patró inqüestionable fins al moment; Vincenzo Nibali, el millor en les costes britàniques, el més valent sobre les relliscoses llambordes i el més ofensiu en el primer gran cim del Tour, La Planche des Belles Filles. Costarà treure l'italià, el ‘Tauró’, de la primera plaça de la general. ¿Missió impossible? Difícil, segur. Perquè aquest dilluns ha atacat en el moment clau. No ha tret grans diferències però els seus rivals, principalment Richie Porte i Alejandro Valverde, s'han hagut de conformar de seguir-lo a una vintena de segons i instal·lar-se provisionalment al podi de París.

Valverde ara és tercer de la general. Un Valverde que sembla que, per fi, té la sort que li ha estat esquiva a Contador. Tercer de l'etapa, i intel·ligent, perquè va preferir no encapritxar-se amb Nibali i pujar amb cap, que queda molt Tour, quines sorpreses dóna la vida, per bé i per mal, i perquè fa anys que vol lluitar per un Tour, encara que ara per ara la victòria es presenta com un repte complicat. No obstant, no hem d'oblidar que queden tots els Alps, que falten tots els Pirineus i que des d'aquest dilluns, sense Contador, ha començat un nou Tour.

Notícies relacionades

Joaquim ‘Purito’ Rodríguez, protagonista en el dia trist de Contador, escapat tota l'etapa, a la caça i captura dels punts que l'han catapultat al capdavant de la classificació de la muntanya, la que distingeix el primer classificat amb un mallot de punts vermells. Nibali el va capturar a un quilòmetre de la meta. El va deixar sense glòria. Però va trepitjar el podi, on sempre hauria d'estar instal·lat.

El sol segueix sense aparèixer al Tour, una ronda francesa, trista, grisa, però una ‘grande boucle’ que com París sempre tindrà Valverde. Aquest any o mai.