Quaranta anys de la debacle de Heysel

L'eterna creu de Miguel Reina

"Un porter hi ha d'arribar", es lamenta l'exporter al recordar el gol del Bayern Munic

Reina i Pacheco davant Gerd Müller,  en el segon partit de la final de 1974.

Reina i Pacheco davant Gerd Müller, en el segon partit de la final de 1974. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
C. F. MARCOTE
MADRID

Sense perdre ni un partit en tota la competició, com aquest cop, es va presentar l'Atlètic a la final de la Copa d'Europa del 74. L'equip blanc-i-vermell va eliminar successivament el Galatasaray (0-0 al Calderón i 0-1 a Istanbul), el Dinamo de Bucarest (0-2 a Romania i 2-2 a Madrid), Estrella Roja (0-2 a Belgrad i 0-0 al Calderón) i Celtic de Glasgow (0-0 a Escòcia i 2-0). L'infern viscut al Celtic Park, on l'àrbitre turc Babacan va expulsar Ayala, Panadero Díaz i Quique, va deixar les seqüeles de l'absència d'aquests per sanció a la final de l'estadi de Heysel, on els esperava el Bayern Munic amb la condició de gran favorit després d'haver encadenat tres títols consecutius a la Bundesliga. Després va enllaçar tres Copes d'Europa seguides.

L'Atlètic, però, es va mostrar ferm  i va aguantar bé al primer temps els atacs de l'equip bavarès, dirigit per Udo Lattek, i va començar a imposar el seu ritme en el segon, en què Gárate i Luis Aragonés van tenir clares ocasions d'avançar el conjunt madrileny. Però no va ser fins a la pròrroga quan el mateix Aragonés va encertar a batre Maier amb un llançament perfecte d'un cop franc després d'una falta comesa sobre Becerra (m. 114). El central Schwarzenbeck va aconseguir a última hora el que semblava impossible, marcar des de 30 metres el gol que forçava un partit de desempat dos dies després, en què el Bayern es va berenar el campió espanyol (4-0).

«Beckenbauer li va passar la pilota, el vam deixar tirar i amb 20 paios al davant va clavar un cacau i la pilota va entrar enganxada a l'arrel del pal dret. El torno a mirar amb certa freqüència, però en aquella ocasió el vaig veure quan ja era dins pràcticament. El porter ha d'arribar a aquella pilota. Jo no hi vaig arribar, però què hi farem», segueix lamentant-se a aquestes altures el porter Miguel Reina, que també reviu l'escena de Melo, que va permetre que els alemanys traguessin de banda immediatament abans de la jugada del gol definitiu: «Anava a treure ell, però l'àrbitre va dir que era a favor del Bayern. Si la pilota hagués anat a la grada, que era plena de blanc-i-vermells, segur que no hauria tornat al camp».

Notícies relacionades

L'Atlètic va jugar amb Reina, Melo, Eusebio, Heredia, Capón, Adelardo, Irureta, Luis, Salcedo (Alberto, m. 90), Ufarte (Becerra, m. 69) i Gárate.

Pel Bayern Munic hi van participar Maier, Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner, Zobel, Roth, Kapellmann, Tortensson (Durnberger, m. 76), Müller i Hoeness.