L'esquí entra al col·legi

Diverses escoles participen en un projecte pilot per introduir al Pirineu els esports d'hivern com a matèria obligatòria a tercer i quart de primària

Un grup d’escolars practiquen els girs a l’estació de Vallter 2000.

Un grup d’escolars practiquen els girs a l’estació de Vallter 2000.

3
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / Barcelona

L'hora de gimnàstica sempre exercia de bàlsam davant una jornada escolar plena de classes dins de l'aula. Encara que fos anar a fer unes quantes tombarelles. Aquest curs, els alumnes de tercer i quart de primària de cinc ZER –zones escolars rurals, que agrupen diverses escoles– de la Vall d’Aran, l'Alt Urgell i la Cerdanya ho tenen encara millor, ja que dintre de les matèries incloses a l'assignatura d'Educació Física hi ha l'esquí alpí, l'esquí de fons i el surf de neu.

Són els participants en la prova pilot impulsada per diferents administracions públiques, el Consell Català de l’Esport i la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que consisteix a introduir els esports d'hivern com a matèria obligatòria en els cursos corresponents a les edats de 8 i 9 anys, amb el fi de promocionar la pràctica a les comarques de muntanya. “És una petita degustació perquè se sentin atrets i, els que mostrin més interès, puguin seguir evolucionant de la mà dels clubs i la federació”, explica Òscar Cruz, president de la FCEH. Encara que aquest projecte preliminar està encara en marxa, ja s'ha anunciat que l'any que ve l'obligatorietat s'estendrà a més escoles del Pirineu.

Mateixos objectius

De moment, els col·legis han efectuat una primera sessió de dues hores dedicada a l'esquí de fons i avui mateix comença el torn al surf de neu, mentre que a principis d'abril tocarà esquí alpí. "Els alumnes tenen així l'oportunitat de practicar les tres modalitats, sempre posant el focus en els moviments bàsics, que concorden en aquestes edats amb els objectius de l'assignatura d'Educació Física", explica Eduard Isern, cap d'estudis de l'Escola Pere Sarret de Martinet, pertanyent a la ZER Baridà-Batllia de la Cerdanya.

Una opinió amb què coincideix Albert Fornells, director de l'Escola Tuixent, integrada al ZER Urgellet de l'Alt Urgell: “Els esports d'hivern són totalment compatibles amb els objectius curriculars, ja que es treballen aspectes com l'equilibri, l'habilitat o la introducció a l'activitat física”.

Potser el principal recel que pugui despertar la incursió de l'esquí a l'escola fa referència a qüestions logístiques i econòmiques, encara que de moment a les dues escoles –molt vinculades per la seva ubicació amb l'esquí de fons– estan satisfetes de com està funcionant la prova pilot. "La ZER està formada per cinc col·legis situats en cinc pobles diferents, així que necessitem un autocar que ens vagi recollint, però no ha estat cap problema fins ara", assegura Isern.

Sense cost per a les famílies

Un altre dels aspectes positius per als alumnes, segons apunta Albert Fornells, fa referència a la possibilitat de sortir de l'àmbit de l'escola i relacionar-se amb altres nens: "Som escoles molt petites, de fet, a Tuixent només hi ha un nen a quart de primària. Però a l'hora de practicar esquí, s'ajunten uns 30, cosa que fa que estiguin molt motivats". Per a aquest projecte pilot, les famílies no han hagut d'assumir cap despesa extra, ni en relació amb el transport, el lloguer de material o els forfets. Encara queda per veure com quedarà la qüestió econòmica a partir del curs que ve, encara que es preveu que el cost sigui mínim per  la implicació dels consells comarcals i les diverses administracions públiques, així com les mateixes estacions d'esquí.

Notícies relacionades

La FCEH és l'encarregada d'aportar els tècnics que desenvolupen les classes a les pistes d'esquí, sempre perquè els alumnes puguin conèixer de primera mà els esports que poden practicar al costat de casa. D'aquesta forma, es busca corregir un fet que no succeeix en altres països, i és que els joves de les valls de muntanya no són els principals practicants dels esports d'hivern. També, i més a llarg termini, es pretén millorar els resultats en les competicions d'elit, assignatura pendent. "Hem de fer la base de la piràmide més ampla perquè la punta pugui ser més alta. Per això, hem d'aconseguir el màxim nombre de practicants possibles", conclou Òscar Cruz.

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO