Dani Moreno exerceix de Purito i s'imposa a la Fletxa Valona

El lloctinent del corredor català relleva el seu cap de files a la clàssica de les Ardenes

La Fletxa Valona, amb Gilbert vestit de campió del món, a Huy.

La Fletxa Valona, amb Gilbert vestit de campió del món, a Huy. / FRANÇOIS LENOIR (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El ciclisme és també l'esport de la picaresca i l'engany. S'ha d'estar callats, muts. S'han d'amagar les armes. Toca preguntar i fer bona cara. I, sobretot, saber enganyar el rival. Si s'aconsegueixen tots aquests aspectes, el dia que un corredor de l'equip està pletòric, llavors l'èxit està assegurat.Dani Moreno, el corredor de Fuenlabrada, el ciclista que viu amb la seva noia argentina a Andorra, va rellevar en el duríssim mur d'Huy (rampes que arriben al 26% en a penes 1,3 quilòmetres d'ascensió) el seu cap de files,Purito Rodríguez, per imposar-se a la Fletxa Valona, una de les clàssiques de més prestigi del calendari mundial.

Notícies relacionades

La Fletxa, a diferència de la reina mare de les clàssiques belgues,La Doyenne, la Lieja-Bastogne-Lieja, que es disputa diumenge, és la més tàctica de les carreres de les Ardenes. S'ha de tenir sang freda perquè sempre passa igual. La prova es decideix en l'últim quilòmetre, en una pujada que està feta a la millor mesura dePurito, primer l'any passat i segon els dos anteriors. Però avui corria minvat. "No ho sé, no ho sé. Si no es veu bé abandonarà en els primers 100 quilòmetres. Però si es veu bé, aguantarà fins al final". Així parlava, cap al migdia d'aquest dimecres,Àngel Edo, mànager dePurito. Però es callava el millor, el que ell també sabia perquèEdoés alhora el mànager deDani Moreno. S'havia d'enganyar a tots, incloent-hi Alejandro Valverde (que va ser setè). Tots havien de creure quePuritoestava recuperat del cop que va patir diumenge a l'Amstel Gold Race i que va estar a punt de fer-lo baixar de la Fletxa. Per això, en els quilòmetres finals es va deixar veure més del compte. No obstant, Purito li havia donat la consigna al seu gregari i bon escalador madrileny,top ten a la Vuelta. Li havia dit aMorenoque era el seu dia i que ell, com així va ser, els enganyaria a tots. Ell seria el ciclista vigilat iMorenotindria llibertat per actuar.

La Fletxa ha arribat unida a l'última de les tres ascensions a Huy. El prometedor corredor colombiàCarlos Betancurt ha estatel primer d'atacar. Ha reaccionat l'ídol dels valons,Philippe Gilbert amb el seu mallot de campió del món. I ha estat llavors, a la seva roda, quanPuritol'ha enganyat perquè es confiés. Ha saltatMorenocap a la fama, cap a la victòria. Ha aixecat els braços i ha triomfat. Després, alliberat del secret, ha explicat la tàctica del Katuixa. "L'equip havia apostat per mi i tots els altres creien que treballàvem per aPuritoquan no era així. La Fletxa és la meva carrera favorita i he aconseguit guanyar-la". Diumenge, a la Lieja-Bastogne-Lieja, més ciclisme del bo.