Eufòria després de conèixer-se la notícia

Tarragona serà la seu dels Jocs Mediterranis del 2017

La ciutat catalana supera Alexandria per només dos vots després d'un emocionant escrutini

La mascota dels Jocs del Mediterrani de Tarragona.

La mascota dels Jocs del Mediterrani de Tarragona. / . (EFE)

5
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / Tarragona

Tarragonaorganitzarà elsJocs Esportius Mediterranis del 2017, després d'imposar-se a la candidatura egípcia d'Alexandria en una votació que ha tingut lloc a Mersin (Turquia). Després de conèixer-se el resultat, Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, i l'alcalde de Tarragona, Josep Felix Ballesteros, han firmat el contracte de concessió de la seu amb el president dels Jocs del Mediterrani, l'algerià Amar Addadi.

El recompte dels vots que han donat a Tarragona la seu dels Jocs Mediterranis del 2017 es va haver de fer dues vegades, davant el dubte de si s'havia produït un empat a 35 vots o si, com finalment es va certificar, Tarragona havia guanyat per 36-34. Testimoni d'aquesta incertesa va ser el gerent del Patronat d'Esports de la ciutat, Ramon Cuadrat, que va ser designat interventor en la votació. Juntament amb l'interventor d'Alexandria i els tres escrutadors va ser el primer a saber que Tarragona havia guanyat. Cuadrat ha comentat a Efe que no va passar una bona estona durant el recompte de vots: Tarragona va començar guanyant 8-1, però quan es van seguir obrint paperetes Alexandria es va col·locar amb avantatges de 15-8, 28-20 i 32-28. "Ho vaig veure perdut", ha admès Cuadrat. Amb nou vots per obrir, Tarragona anava cinc vots per darrere.

Fins a l'últim moment

Ni tan sols quan el final de l'escrutini va donar la victòria a la seva ciutat el gerent del Patronat va poder respirar tranquil: un dels secretaris va qüestionar que haguessin comptat bé, perquè a ell li sortia un empat a 35. El segon recompte va confirmar l'oficialitat del 36-34. "Perquè no diguéssim res ens van mantenir tancats en un habitació i ens van pendre el mòbil, fins que a la sala es va anunciar la victòria de Tarragona i vam poder sortir", ha indicat Cuadrat. L'assemblea no disposa de vot electrònic i els electors van haver de marcar amb bolígraf una creu en una papereta que incloïa el nom de les dues ciutats.

Els Jocs, que reuneixen cada quatre anys esportistes de 24 països de la ribera mediterrània, celebraran aTarragonala seva divuitena edició.

La candidatura catalana ha triomfat amb una proposta que inclou 30 esports i 13 seus esportives i ha estat des del principi una de lesopcions favorites per a l'elecció. Si es mantenen les dates previstes, els Jocs s'inauguraran el 30 de juny del 2017 i es clausuraran el 9 de juliol.

El projecte espanyol sortia com a favorit per planificació, instal·lacions, garanties i seguretat, sobretot després dels canvis dels últims mesos a Egipte i, més concretament, després dels incidents de la setmana passada, amb gairebé 25 morts i 300 ferits al Caire en una manifestació de cristians coptes. Les presentacions d'aquest dissabte davant de l'assemblea del Comitè Internacional delsJocs Mediterranis (CIJM) han ratificat aquesta impressió que Tarragona anava un pas per davant.

Els arguments d'Alexandria

Alexandria ha obert amb una exposició plena de referències a la joventut del seu país i als jocs com a estímul per avançar en els canvis que experimenta Egipte. "Tenim una nació que acaba de néixer. Un país ha tornat a néixer i està desitjant rebre'ls", ha dit el ministre i president del Consell Esportiu Nacional, Hassan Sakr. La vicepresidenta de la candidatura, la membre del COI Rania Elwani, ha incidit en el mateix aspecte: "El país està en el camí de dissenyar un nou futur (...). Aquests jocs encendran moltes llums al nostre país. Donin-nos una oportunitat", ha demanat l'exnedadora.

La presentació de Tarragona

Quan ha arribat el seu torn, Tarragona ha combinat una exposició de dades tècniques sobre les seves infraestructures amb notes de color sobre la seva història i la seva cultura. L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha presentat la ciutat davant l'assemblea i s'ha encarregat de contestar als membres interessats pels efectes de la crisi econòmica en els jocs.

"La crisi no és un problema per a nosaltres perquè tenim el suport del Govern de Catalunya i d'Espanya, amb unes garanties oficialment aprovades, i perquè ja hem completat el 80% de les nostres instal·lacions. Estem preparats no només en el pla de les idees, sinó també en el del treball ja fet", ha afirmat Ballesteros. També ha recordat que un 80% de la candidatura està finançada privadament. La presentació s'ha vist afectada per problemes tècnics en la projecció audiovisual, que ha deixat en blanc una de les dues pantalles de la sala durant diverses fases, inclòs el missatge gravat per Pau Gasol en suport de la candidatura. Theresa Zábell, vicepresidenta primera del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i doble campiona olímpica, ha parlat de la "vocació esportiva de Tarragona" i dels 61 tarragonins que han participat en els Mediterranis, i ha apuntat la necessitat que aquesta cita esportiva faci un salt de qualitat. "S'ha de donar als jocs la categoria que es mereixen", ha assegurat l'exregatista. Javier Odriozola, subdirector del CSD per a grans esdeveniments internacionals, s'ha referit a la unanimitat institucional al voltant de Tarragona i ha insistit en l'oferta d'uns jocs "de primera classe".

Totes les garanties

Notícies relacionades

"Som conscients del repte, però ens hem assegurat que tenim totes les garanties. Espanya és una marca ben coneguda pel seu èxit en l'esport", ha destacat. Víctor Sánchez, secretari general del COE, ha explicat el mapa d'instal·lacions i ha insistit en la seva concentració, i ha resumit l'oferta hotelera, de transports, tecnològica i d'oci. El llegat, ha dit, seria immens en instal·lacions i urbanisme. "El nostre projecte és sòlid, entusiasta, respectuós, de qualitat, segur i acollidor", ha afirmat davant l'assemblea. La recreació d'un discurs de Pierre de Coubertin a Tarragona el 1926 i l'anunci que desenvolupa el lema de la candidatura,Història que fa història, han completat la presentació, que ha tancat Alejandro Blanco, president del COE: "Creiem que Tarragona es mereix els jocs del 2017. Votin a Tarragona i no se sentiran mai decebuts", ha dit.

Intervenció polèmica

El membre sirià del COI Samih Moudallal ha protagonitzat una intervenció polèmica a l'utilitzar el torn de preguntes per demanar de forma explícita el vot per a Alexandria. Durant deu minuts, davant la permissivitat del president del CIJM, l'algerià Amar Addadi, Moudallal ha parlat de la necessitat de "recolzar els països del sud", ha citat Egipte com "un exemple per a les nacions en desenvolupament", ha recordat que Espanya ja va organitzar els jocs el 2005 a Almeria i al final ha dit: "Si som germans, donem els jocs a Alexandria". Moudallal ha tornat a demanar la paraula després de la presentació d'Espanya per preguntar pel suport popular i el del Govern, pel pressupost i per "la crisi financera a Europa" i la seva evolució a Espanya. També el libanès Toni Khoury s'ha interessat per la crisi, així com "per la seguretat" a Espanya. Els de Tarragona seran els tercers Jocs Mediterranis que se celebraran a Espanya, després dels de Barcelona 1955 i Almeria 2005.