Anàlisi

'Guardiola for ever'

2
Es llegeix en minuts
Ernest Benach
Ernest Benach

Expresident del Parlament de Catalunya

ver +

La Medalla d'Honor del Parlament no és una distinció més de l'univers de premis honorífics que es donen a tot arreu. Neix l'any 2000 a iniciativa del llavors president Rigol i pretén distingir persones compromeses amb la societat, amb el país, persones amb valors i que són exemple per a la societat. Fins aquí podria ser com qualsevol altra distinció. La novetat en aquest cas és que la distinció requereix la unanimitat del Parlament per ser concedida, i això els puc assegurar que sovint es converteix en una missió pràcticament impossible, ja que requereix un esforç de consens molt gran, gens habitual en les dinàmiques polítiques del nostre país.

Ahir es va entregar la medalla a Pep Guardiola, entrenador del Barça més triomfant de la història, encara que estic absolutament convençut que no es premia Guardiola en aquest cas per trofeus aconseguits en aquests tres anys. La medalla a Guardiola va molt més enllà dels títols i els èxits esportius. En el fons, és una medalla a l'intent de ser i de fer una cosa molt difícil en aquest país: aspirar a ser normals i exercir-ho. M'explicaré amb algun exemple.

Guardiola sempre ha fet les rodes de premsa en català..., i en castellà, italià o anglès. O sigui, ús normal, i normalitzat, de la llengua pròpia del país, i cap problema a parlar en la llengua que sigui necessari. Si Guardiola fos italià, alemany o anglès, faria exactament el mateix, canviant el català per l'italià, l'alemany o l'anglès. I això ho fa a tot arreu, a Barcelona, on és fàcil perquè ho fa a casa; a Europa, on ja s'ha de començar a donar més explicacions, i a Espanya, on a vegades una mesura tan simple de normalitat no acaba de ser entesa.

Guardiola creu en el treball en equip. Tothom té un paper i saber fer causa comuna és sinònim d'èxit. Al cap i a la fi, els catalans valorem molt especialment saber fer pinya. Hi ha grans estrelles al Barça, noms consagrats, joves promeses, especialistes en formació física, en tàctica, en psicologia... La gràcia és saber-ho combinar tot i donar-hi el màxim rendiment. I en això Guardiola torna a ser un referent.

Fidelitat al país

Finalment, l'actitud davant la vida ho és tot. Ja pots ser una persona d'èxit o un triomfador nat, que si no tens un punt d'humilitat, si no saps estar als llocs, si no ets educat i respectuós, al final la gent no et valorarà com cal. I en la societat que hem construït, excessivament competitiva i individualista, necessitem persones que guanyin i que sàpiguen perdre, que demostrin ambició, però també sentiments, que exerceixin lideratge i també humilitat. I aquí és on Guardiola ha reunit els mèrits més grans per ser reconegut.

Notícies relacionades

Per tot això, per la fidelitat que ha demostrat a aquest país, per haver posat els valors col·lectius per sobre dels individuals i, essencialment, per ser una bona persona és pel que dic amb tota la convicció: Guardiola for ever!, fins i tot encara que no sigui entrenador del Barça. I si no em creuen, només cal que llegeixin el seu discurs d'ahir. Senzillament, cent per cent Guar-

diola.