LES CLAUS DE JOHAN CRUYFF

¿És cert això del City? Adéu, Alves. Gràcies

El Barça té uns barems salarials que no pot saltar-se. És lícit que un jugador demani més; també ho és el que ofereix el club.

Guardiola dóna instruccions a Alves en un partit del Barça al Camp Nou.

Guardiola dóna instruccions a Alves en un partit del Barça al Camp Nou. / AP / SIU WU

3
Es llegeix en minuts
Johan Cruyff

El Barça és un equip sensacional. AmbDani Alvesi sense ell. ¿Millor tenir-lo amb tu? Segur. ¿És certa l'oferta que diu que té del Manchester City? Si és així, ni provar de retenir-lo. I res d'esperar que finalitzi el contracte l'any que ve i quedi lliure. Es traspassa i punt. Ningú dubta de la seva vàlua. Ningú qüestiona la seva qualitat. És més, gràcies a ella -i al seu encaix en aquest Barça- li ofereixen el que diuen que li ofereixen. ¿Un parell de milions bruts més per temporada que la millor oferta culer? Si és així, poques negociacions poden ser més clares. Gràcies, adéu i sort. Tota la del món. Però amb traspàs pel mig, exactament el cas deTouré Yaya.

Guardiolavol queAlves es quedi. Com amb Touré.Però el que no pot ser, no pot ser. El migcentre africà se'n va anar deixant un traspàs de 22 milions d'euros, i ell, remunerat, atenció, com el més ben pagat de la Premier. I això són xifres deMessi. Per més qualitat que tingués, que la tenia, per més vàlua que tingués, el Barça no podia equiparar mai en salariMessi iTouré.D'entrada, perquè la valoració esportiva d'un i altre no era la mateixa. I després, perquè les regles de joc no són les mateixes per al Barça que per al City. Un club ha de gastar pel que genera.

Un joc sense regles

Quan et ve un club com el Manchester City i trenca els teus barems salarials com si res, no hi ha partit possible. On tu mires i remires, l'altre obre una mica més l'aixeta de petroli i tururut viola. Just o no, regulat o no, és així de simple.

El jugador no és el dolent de la pel·lícula per tenir l'oferta que té -si és certa, insisteixo- com tampoc ho és el club per no arribar al que li ofereixen fora. Simplement són fets consumats. El Barça, ja amb l'antiga directiva, li va fer arribar una proposta de renovació que el jugador va rebutjar. El Barça, ja amb l'actual directiva, li ha fet arribar una proposta de renovació novament rebutjada. Les dues, segons llegeixo, amb paràmetres molt similars. Dins de l'escala salarial del Barça,Messiés el número 1. Nivell 2:Xavi, Iniesta iVilla.Nivell 3:Piqué, Puyol, Valdés i, molt aviat,Busquets.A tu el club et veu al nivell 3. Allà és on et veu. I per a mi és correcte. ¿Vols el nivell 2? Estàs en el teu dret, però intueixo que ho vols perquè un altre t'ofereix aquesta quantitat, no perquè el teu rol a l'equip, tot i ser important, te'n faci mereixedor.

Igual que no discuteixo la vàlua d'Alves,tampoc discuteixo la vàlua de Bojan.La seva valoració, sent un davanter com és, sempre es fa sobre la base de si marca o no. I com que aquest any no marca o marca menys, ja no val. SiGuardiola el té a la plantilla, que no és precisament llarga, és que li veu coses més enllà del gol. I jo també les hi veig.

Afirmar queBojanno té un forat al primer equip és gratuït. Té només 20 anys. I està al millor equip del món i amb tres davanters comPedro, Messi iVillaque, a més de les seves qualitats, tenen tota la continuïtat del món. Ho fan tan bé que, per al que surt de tant en tant, costa arribar a aquests automatismes.

El que té de bo Bojan

Si no va marcar algun gol a Sevilla en l'eliminatòria de Copa davant el Betis no va ser per culpa seva, sinó per males decisions dels seus companys als metres finals. Ell va fer bé els seus moviments, però no li va arribar la pilota. Sent com és el futbol un joc d'equip, i més el d'aquest Barça,Bojan ha demostrat en no poques ocasions que pot desenvolupar-se en diferents demarcacions ofensives.

Notícies relacionades

El precedent

L'any passat, quan va tenir continuïtat, quan elPepse la va jugar traientIbrahimovici posantBojanen la decisiva recta final de la temporada, va rendir. I no podia tenir més pressió. Una vegada més, la seva valoració, llavors bona, va ser tal perquè va marcar. No per la resta de coses que va fer al terreny de joc durant aquell tram de temporada en què sí que va poder jugar amb assiduïtat. I amb els millors. El Barça va caure en semifinals de la Champions ambBojande titular i marcant un gol que, si no hagués estat anul·lat, potser hauria classificat el Barça per a la final del Bernabéu. Per ser el quart davanter, no està gens malament.