FUTBOL

Dura sanció a Togo per la seva retirada

La confederació africana exclou la selecció d'Adebayor de les dues pròximes edicions de la Copa d'Àfrica

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
JOHANNESBURG

La Confederació Africana de Futbol (CAF) va decidir ahir que la selecció de Togo no podrà disputar les dues pròximes edicions de la Copa d’Àfrica (2012 i 2014) per haver-se retirat de l’actual, després de l’atemptat que va patir l’autobús que transportava la seva delegació cap a Angola, acció terrorista que va costar la vida a tres persones de l’expedició.

La CAF afirma comprendre els jugadors togolesos, però en canvi discrepa amb la decisió del seu Govern d’obligar-los a retirar-se de la competició. «La decisió presa per les autoritats polítiques infringeix les regulacions de la CAF», va explicar el màxim organisme del futbol africà en un comunicat.

FORTA MULTA / «S’ha pres la decisió de suspendre l’equip nacional de Togo per a les dues pròximes edicions de la Copa d’Àfrica i d’imposar una multa de 50.000 dòlars a la Federació Nacional de Futbol Togolesa, d’acord amb l’article 78 de la Copa d’Àfrica d’Angola 2010», afegeix el comunicat. El comitè executiu de la CAF i el seu president, Issa Hayatou, van reiterar el seu «sincer condol» a les famílies de les víctimes involucrades en «l’atac terrorista» sofert a la regió de Cabinda, quan van ser metrallats per independentistes els autocars en què viatjava l’expedició de Togo, pocs dies abans de l’obertura del campionat, el 8 de gener. La CAF va tornar a oferir tot el seu suport a la selecció togolesa i va manifestar entendre perfectament la decisió inicial dels jugadors de no prendre part en el campionat, però en canvi va dir que no comprenia la ingerència de les autoritats polítiques del país.

INDIGNACIÓ AL PAÍS / No obstant, la decisió va causar ahir malestar i estupor entre els aficionats de Lomé, la capital de Togo, que van mostrar la seva indignació de forma visible als carrers de la ciutat, segons informa France Presse. «No hem rebut cap notificació oficial per part de la CAF i estem a l’espera que ho facin», va indicar un portaveu del Ministeri d’Esports de Togo. No obstant, el màxim responsable del departament, el ministre Christophe Tchao, va declarar a l’agència Reuters que «el que és segur és que utilitzarem tots els mitjans legals per fer valer els nostres drets respecte a la decisió presa per la CAF».

Notícies relacionades

Entre les diverses mesures que el Govern de Togo o les autoritats futbolístiques i esportives del país poden efectuar per intentar rebutjar legalment aquesta decisió figura la de recórrer al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) de Lausana. «Nos- altres hem estat a qui han metrallat i ara no ens deixen jugar a futbol i a sobre ens trepitgen», va protestar el davanter togolès Thomas Dossevi a la BBC.

«És increïble. És com si volguessin esborrar el drama, com si no hagués passat. Ens sentim defraudats, humiliats i degradats. Ha sigut l’últim cop de destral», va lamentar el seleccionador Hubert Velud.