Transport públic

Els alumnes del Baix Llobregat i l’Hospitalet tornen a pujar al bus

  • El projecte ‘Puja al bus’, impulsat per Baixbus educa, reprèn la seva activitat 10 mesos després

  • Les classes s’han adaptat a la situació sanitària i garanteixen totes les mesures per evitar els contagis dins de l’autobús

Els alumnes del Baix Llobregat i l’Hospitalet tornen a pujar al bus
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de deu mesos de pausa per la pandèmia de la Covid-19, les escoles del Baix Llobregat i l’Hospitalet reprenen les activitats Puja al bus per als alumnes de 5è i 6è de primària. Aquesta activitat, organitzada pel grup Baixbus, és una eina educativa que pretén ensenyar els nens i nenes a ser autònoms per anar en transport públic així com l’ús cívic i responsable dels espais comuns.

Les escoles de municipis del Baix Llobregat com Gavà, Esplugues, Sant Boi, Viladecans o Cornellà, entre d’altres, ja han planificat les sessions perquè «confien en els protocols educatius i sanitaris que s’utilitzaran», expliquen des de l’organització de Puja al bus.

La pandèmia ha obligat a modificar l’activitat, per això aquest curs, a més de la informació i coneixement sobre l’ús autònom del transport públic, també seran presents en aules i autobusos les mascaretes i els gels hidroalcohòlics. «Es promou informació relacionada amb les mesures de prevenció del coronavirus i els comportaments a bord durant l’època de pandèmia», comenten.

Les mesures inclouen, per exemple, que, en tot moment, el grup bombolla de classe, així com els monitors i el personal de conducció, han de portar posada la mascareta i tenir les mans rentades amb gel hidroalcohòlic. «Sempre es portaran mascaretes de recanvi per utilitzar-les en cas de necessitat i a més, i després de cada sessió, el vehicle i els materials utilitzats seran degudament desinfectats», afegeixen.

Educar en el civisme i el transport públic

Educar en el civisme i el transport públicPuja al bus s’adreça als alumnes de cicle superior de primària. Mitjançant una visita de dos educadors a l’escola, els nens i nenes aprenen a viatjar de forma autònoma amb autobús, així com el comportament que s’ha de tenir per fer un ús cívic i responsable. 

En una primera part de l’activitat, mitjançant vídeos i exercicis a l’aula, els nens i nenes analitzen els elements que conformen un viatge amb autobús. En una segona part, poden posar en pràctica allò que han treballat mitjançant un viatge amb autobús dins del seu poble o ciutat, experiència que a partir d’ara haurà d’anar acompanyada de l’aplicació de les mesures sanitàries al transport públic: distància de seguretat, també en la parada, ús de mascaretes i gel hidroalcohòlic.

Expressió visual de la Covid-19

Expressió visual de la Covid-19La pandèmia de la Covid-19 va obligar al cessament de l’activitat Puja al bus, però des de Baixbus educa van decidir posar en marxa, a l’octubre, el projecte Expressa’t perquè l’alumnat de 5è i 6è de primària del Baix Llobregat poguessin expressar, mitjançant les arts visuals, com els feia sentir la situació de crisi sanitària sota el concepte ‘¿Com et mous amb la Covid-19?’.

Segons els organitzadors, el projecte ofereix a l’alumnat «un espai creatiu en què expressar la seva visió i les seves sensacions sobre l’actual situació, descobrir els seus interessos, incerteses, projectes, pensaments... perquè pensem que ells i elles també tenen molt a dir». Durant l’últim trimestre del 2020 els alumnes van tenir temps per presentar les seves obres.

Notícies relacionades

El resultat ha sigut un calendari amb els dotze dibuixos guanyadors que ja ha arribat a les aules dels centres que van participar, però a més totes les obres d’aquesta primera edició es poden veure a la pàgina web.

Més notícies de Viladecans, Gavà, Esplugues, Sant Boi i Cornellà en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA