CONFLICTES VEÏNALS

Els Mossos desallotgen un edifici ocupat des de fa tres anys a Esplugues entre protestes veïnals

Els manifestants han denunciat l'actitud policial després de veure agents «ocultant el seu número de placa» i un policia «amb la pistola a la mà»

L'alcaldessa, Pilar Díaz, considera que els consistoris «no tenen competències» per acabar amb l'ocupació il·legal de «forma ràpida i directa»

zentauroepp55102634 soc200925123748

zentauroepp55102634 soc200925123748

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dispositiu policial format per Mossos d’Esquadra i la Policia Local d’Esplugues van desallotjar ahir un edifici ocupat il·legalment al carrer Lleialtat. Els operaris sembla que van tapiar les vivendes amb les pertinències de les famílies i els menors dins, segons fonts pròximes als afectats.

Allà hi estaven vivint, segons ha pogut saber aquest diari, 9 famílies diferents, amb un total d’11 de menors. Els serveis socials de la ciutat han facilitat a les famílies amb menors un allotjament temporal en un alberg de la ciutat durant els pròxims set dies.

A finals d’octubre del 2017, la policia local va començar a rebre informacions que el pis havia sigut ocupat. Des d’aleshores, els agents han realitzat diferents intervencions per talls del subministrament d’aigua, vulneració de les normes de convivència o per l’incompliment de les restriccions durant l’estat d’alarma.

Protestes veïnals en contra del desallotjament

La PAH Esplugues de Llobregat havia convocat els seus simpatitzants a les 10 del matí, 40 minuts abans de l’hora en què s’havia de produir el desallotjament. Els agents de Mossos d’Esquadra es van avançar als esdeveniments, hi van arribar 30 minuts abans i van acordonar la zona. Es van negar a deixar accedir als negociadors de la PAH, relaten persones que estaven en la concentració.

Però la tensió va anar en augment i els manifestants han denunciat l’«incompliment del protocol policial». Els assistents, a través de les seves xarxes socials, han denunciat que diversos policies «ocultaven el número de placa» i que un agent «portava la pistola a la mà».

«Tornar la tranquil·litat al barri»

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz (PSC), ha afirmat que han treballat «sense parar per tornar la tranquil·litat al barri» amb els veïns més afectats. Díaz considera que els consistoris «no tenen competències per solucionar de forma ràpida i directa l’ocupació il·legal» i que, fins que no es «produeixin canvis necessaris», continuaran treballant per evitar que «aquests problemes s’eternitzin».

L’ordre judicial arriba després de moltes queixes veïnals del barri de Can Clota, atesos pel consistori i els agents policials en diferents ocasions. Els tràmits per sol·licitar l’autorització judicial de desallotjament la va iniciar l’actual propietari de la finca, pendent d’acabar la construcció, que segons la PAH Esplugues estan en mans d’un fons voltor «dedicat a especular». Aquests mateixos veïns van mostrar la seva satisfacció davant el desallotjament, expliquen alguns manifestants, al crit «que se’n vagin al seu país».

La convocatòria veïnal es va traslladar davant l’edifici de l’Ajuntament d’Esplugues per «exigir una reunió», tot i que el consistori la va rebutjar i finalment es va suspendre la concentració.

Atesos pels serveis socials

Notícies relacionades

Els serveis socials municipals, a part d’oferir un allotjament temporal, van actuar en diferents ocasions per proveir les persones d’alimentació i higiene, informar-les sobre les beques menjador i l’escolarització dels menors. També es va assessorar les famílies fins en 4 ocasions, segons expliquen des del consistori.

Esplugues