50,5 MILIONS D'EUROS PER A LA COMARCA

El Consell Comarcal del Baix Llobregat considera «insuficients» les inversions d'Endesa a la comarca

La presidenta del Consell, Eva Martínez, exigeix a la companyia unes inversions en infraestructures «d'acord amb la facturació al territori»

Fa un mes, Endesa anunciava que destinaria un total de 695 milions d'euros a Catalunya durant el pròxim trienni 2021-2023

endesa

endesa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez (PSC), ha enviat una carta al director de la Divisió de Catalunya Oest d’Endesa, Carlos Lafoz Naval, per sol·licitar unes inversions en infraestructures «d’acord amb la facturació d’Endesa al territori».

Fa un mes, Endesa anunciava que destinaria un total de 694 milions d’euros a la seva xarxa de distribució durant el pròxim trienni 2021-2023 a Catalunya, segons els plans pactats entre la companyia i la Generalitat.

D’acord amb l’anunciat, a la comarca del Baix Llobregat se li assignava una inversió de 50,5 milions d’euros, cosa que representa el 7,28% del total.

Un percentatge d’inversió «notablement inferior»

La població del Baix Llobregat és d’un 10,76% del total de la població catalana, segons dades de l’IDESCAT. I el consum elèctric de la comarca correspon al 10,41% del consum a Catalunya, i del 15,97% de consum energètic a la província de Barcelona.

El Consell Comarcal considera que el percentatge d’inversió a la comarca, comparant-lo amb el total de Catalunya, és «notablement inferior» al que li correspondria si s’atorgués en funció de la població i el consum energètic.

A la carta enviada, Martínez també demana a la companyia que detalli on es faran les millores de la xarxa i quines són les actuacions concretes previstes.

Problemes que venen de lluny

Problemes que venen de lluny

L’administració recorda que, abans de la Covid-19, la comarca va patir multitud d’incidències en el subministrament elèctric a causa del temporal Gloria.

Però els problemes amb Endesa i la comarca venen de lluny, i només fa falta remuntar-se al setembre del 2019, quan la Diputació de Barcelona amb el suport dels consistoris de Gavà, Esplugues i Sant Boi van denunciar l’actuació de la companyia que pretenia deixar sense servei famílies en situació de pobresa energètica, si els ajuntaments no abonaven el 50% de les factures impagades.

O el 2018, l’Ajuntament de Cornellà es va enfrontar a Endesa per deixar sense llum un veí que es va negar a canviar el comptador. L’Ajuntament de Sant Boi va demanar explicacions a la companyia, el mes de gener del 2019, a causa dels talls de llum a la ciutat.

Notícies relacionades

I, sense anar més lluny, l’Ajuntament de Viladecans, a principis d’aquest any, va anunciar que impulsaria accions judicials contra la companyia pels talls de llum durant el temporal Gloria.

Uns xocs que venen de lluny i que deixarien entreveure la mala relació entre els consistoris de la comarca i Endesa, i que ara sumen un nou embat per les queixes en la inversió anunciada.

Temes:

Ajuntaments