INVESTIGACIÓ MÈDICA

Sant Joan de Déu treballa noves vies per accelerar el diagnòstic de malalties neurològiques pediàtriques greus

Un estudi revela que la immunoteràpia ha resultat efectiva en pacients neurològics que van donar positiu per anticossos MOG

fotonoticia 20161006140725 640

fotonoticia 20161006140725 640

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues i de l’Hospital Clínic - IDIBAPS han liderat un estudi que permet explorar treballar noves vies per accelerar el diagnòstic de malalties neurològiques pediàtriques greus. L’estudi demostra que «la detecció d’un anticòs contra la glicoproteïna de la mielina dels oligodendròcits (MOG), en un grup de malalties neurològiques infantils greus, permet millorar-ne el diagnòstic i tractament», expliquen des del centre hospitalari.

Els coordinadors de l’estudi són Thaís Armangué, cap de la Unitat de Neuroimmunologia de Sant Joan de Déu, i Josep Dalmau, coordinador del programa de Neuroimmunologia de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic i professor ICREA de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS).

Segons les conclusions extretes, els anticossos MOG s’associen a un nombre de trastorns pediàtrics neurològics autoimmunes greus més ampli del que es pensava fins ara. Així, «no només inclourien les malalties desmielinitzants sinó també les encefalitis», comenten des del centre d’Esplugues.

«Tot i que hi ha un coneixement creixent de les síndromes associades a anticossos MOG en nens i nenes, la gamma completa de malalties que provoquen continua sent desconeguda», explica Josep Dalmau.

Millores gràcies a la immunoteràpia

En l’última dècada, múltiples estudis han demostrat que diverses malalties desmielinitzants, entre les quals es troben la neuritis òptica, la mielitis i l’encefalomielitis disseminada aguda (ADEM), s’associen als anticossos MOG, i que els pacients afectats per aquest grup de malalties amb freqüència milloren gràcies a la immunoteràpia.

Fins fa una dècada, «es creia que els nens amb aquestes malalties desmielinitzants tenien formes atípiques d’esclerosi múltiple i, per tant, no se’ls tractava de manera adequada», destaquen des de Sant Joan de Déu.

Els anticossos contra MOG fan malbé la coberta protectora que envolta les fibres nervioses del cervellels nervis òptics i la medul·la espinal, cosa que provoca que els nervis no puguin transmetre els missatges de manera efectiva. Aquesta mala transmissió pot causar pèrdua de visió, alteració de la coordinació i de la sensibilitat.

Segons Thaís Armangué, molts nens només experimenten un episodi provocat pels anticossos MOG i no tenen més símptomes. «No obstant, alguns pacients poden presentar nous episodis mesos més tard, o fins i tot anys», afegeixen.

Positiu per anticossos MOG

L’estudi prospectiu dels investigadors va incloure 535 nens (amb una edat mitjana de 6 anys) amb malalties desmielinitzants del sistema nerviós central i encefalitis de 40 hospitals d’Espanya. D’aquests, 116 participants van donar positiu per anticossos MOG.

Es van analitzar les seves característiques clíniques i radiològiques, i durant una mitjana de tres anys i mig se’ls va realitzar «un seguiment exhaustiu», avaluant la seva resposta al tractament i si havien presentat nous episodis durant el seguiment.

Notícies relacionades

El 85% (99/116) dels nens que van donar positiu per a anticossos MOG i van rebre immunoteràpia apropiada, van tenir una recuperació completa o gairebé completa, tot i que el 15% (17) van presentar seqüeles, de moderades a severes, relacionades amb la malaltia, com deteriorament cognitiu, epilèpsia o pèrdua de visió.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Catalunya