Llars que són entorns socials actius per a la gent gran

Els centres residencials del grup DomusVi ofereixen diferents activitats que afavoreixen el manteniment

de l’autonomia de l’usuari, a més de millorar el seu estat físic i anímic

Las residencias DomusVi promueven los entornos sociales activos

Las residencias DomusVi promueven los entornos sociales activos / Cedida

3
Es llegeix en minuts

Una persona nascuda a la Catalunya del 1924 tenia una esperança de vida d’uns 40 anys. Aquesta xifra, segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), supera avui dia els 83. Els més grans de 65 anys representen ja el 19,40% de la població catalana i les projeccions auguren que el 2050 seran el 30%. L’envelliment de la població va associat a reptes molt clars a què la societat haurà de donar resposta durant els pròxims anys: assegurar una vida digna i activa per a la gent grans, a més de comptar amb un sistema de cures adaptat a les seves necessitats.

"El més gran dels desafiaments serà reconsiderar el valor d’aquesta franja d’edat i fer-ho com a èxit, no com a dependència o invalidesa. És fonamental que la gent gran tingui més participació en la societat a tots els nivells i la creació d’estratègies que ho permetin o adaptin", apunta José Manuel Pérez, responsable de Coordinadors Assistencials del Departament Assistencial de DomusVi, la xarxa assistencial especialitzada líder en la cura de persones grans.

Envelliment actiu

L’envelliment actiu i saludable és fonamental per assegurar l’autonomia i el manteniment de les capacitats i habilitats de les persones. "Necessitem sentir-nos útils i presents al món en el qual vivim, connectats amb el nostre entorn. En el cas de la gent gran, la participació manté la seva orientació a la vida, a més de fer-les sentir integrades i no excloses", assegura Pérez.

DomusVi, que compta amb diferents centres residencials a Catalunya, ofereix un model centrat en la persona que fomenta el benestar físic a través de sessions de gimnàstica adaptada, fisioteràpia o passejos terapèutics; l’emocional amb activitats terapèutiques noves amb la utilització de tecnologia com les sales multisensorials o la Realitat Virtual, entre d’altres; i el social amb activitats d’oci i temps lliure.

Vida comunitària

La tasca dels animadors socioculturals és essencial. Treballen de forma personalitzada per detectar les necessitats de cada persona i elaborar una estratègia que asseguri la seva participació, recolzant-se en tres eixos: l’educatiu, el cultural i el comunitari. "Treballem, sobretot, amb la personalització dels plans d’intervenció i també des dels programes de participació i integració social. Assistim a esdeveniments de la comunitat, participem amb centres educatius i associacions, col·laborem amb entitats com els bancs d’aliments, o conscienciem sobre la protecció del medi ambient", apunta el responsable de Coordinadors Assistencials de DomusVi.

Així, per exemple, el centre DomusVi La Salut de Barcelona compta amb uns tallers que estimulen al memòria de les persones grans a través dels seus records sobre el futbol, en col·laboració amb la Federació Espanyola d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV) i la Fundació LALIGA. La residència DomusVi Claret, també de la ciutat comtal, elabora un pòdcast amb professionals i residents, a més de col·laborar amb el centre de salut del barri amb xerrades d’interès per a veïns i persones grans.

Beneficis d’una vida activa

Els entorns socials actius que es promouen a les residències DomusVi tenen molts beneficis per a les persones grans. Milloren el seu estat anímic i les seves capacitats amb rutines saludables en el seu dia a dia, les fan sentir-se més realitzades perquè se sentin útils, es promou el seu benestar i socialització a través d’activitats com el ioga, la musicoteràpia o la jardineria terapèutica; i els permet tenir una vida diària oberta a la comunitat.

"Hem de treballar per promoure una vida activa a les residències i a fora", explica Pérez, que creu que el concepte de residència ha d’anar més enllà de ser un recurs per a persones amb poca autonomia.

Estades temporals

DomusVi també té en compte la promoció d’un entorn social actiu en les estades temporals, és a dir, quan els residents passen un període a la residència, ja sigui per necessitats concretes de la família, per l’absència de la persona cuidadora o obres al domicili, entre altres motius. Durant aquestes estades, la gent gran participa també en totes les activitats terapèutiques i d’oci de la residència, a més d’accedir a tots els serveis.

DomusVi a Barcelona

Notícies relacionades

DomusVi compta amb diferents centres a la província de Barcelona, en municipis com la ciutat comtal, Sabadell, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Puig-reig. Les residències es caracteritzen per ser una llar gràcies a espais confortables i una atenció centrada en les persones residents amb un equip de professionals especialitzat en l’atenció i cura a les persones grans.

Es pot consultar més informació en domusvi.es o trucant al 900 456 585

Temes:

Barcelona