Entrevista a Esther Fabregat

«La tècnica i la tecnologia són una oportunitat per a les noies»

És ‘quality manager’ de l’empresa minera ICL, a Súria

«La tècnica i la tecnologia són una oportunitat per a les noies»
2
Es llegeix en minuts

Esther Fabregat, veïna de Sant Martí de Tous, va estudiar Enginyeria Tècnica en Química Industrial a la UPC d’Igualada. Actualment, amb 50 anys, és ‘quality manager’ d’ICL, a Súria (Bages).

–Aplicar la química a l’entorn industrial. Vostè va tenir clar el seu futur professional i va optar per una enginyeria. ¿Què fa falta per fer una carrera tècnica?

–El més important és estar motivat i tenir molt interès per la tecnologia, però també un bon coneixement de les assignatures de ciència i tecnologia: matemàtiques, física, química, informàtica... A mi m’agradaven molt les matemàtiques i tenia clar que havia d’optar per una carrera de ciències. Em vaig decidir per una enginyeria perquè el ventall de possibilitats és ampli i l’enginyeria també és cosa de dones. La formació en química industrial proporciona una gran versatilitat, amb capacitat per a l’anàlisi, concepció, càlcul, disseny, construcció, monitoratge, control, optimització i operació d’instal·lacions, equips i productes de la indústria química.

-S’encarrega del sistema de gestió de qualitat de l’empresa minera del Bages, ICL, on hi ha presència de dones amb responsabilitat tant a nivell tècnic com executiu. ¿És habitual al seu sector o està més masculinitzat?

-M’he mogut per entorns professionals en què la presència de dones era més habitual a l’administració i al laboratori. Tenint en compte que molta gent confon la gestió de qualitat amb el control de qualitat, la majoria d’empreses busca aquest perfil al laboratori, on hi sol haver més dones. A ICL hi ha dones en tots els departaments, fins i tot en aquells en els quals hi ha hagut històricament molta presència masculina, com la mina. Hem anat guanyant terreny i suposo que poc a poc s’anirà equiparant. 

–¿Com es pot lluitar contra la creença que les dones són refractàries a la tecnologia?

–Són elles qui s’han de plantejar nous reptes i de deixar de creure que la tecnologia és cosa d’homes. Cal superar el suposat caràcter masculí de les enginyeries i fer creure a les nenes, des que són petites, que poden fer-ho, que són capaces i que tenen moltes possibilitats en aquest àmbit. La tècnica i la tecnologia són una oportunitat per a les noies.

Notícies relacionades

–En el seu cas, ho va tenir clar. Va apostar per estudiar Enginyeria Tècnica Industrial en Química a Igualada, una titulació amb bona demanda professional. ¿Quina ha sigut la seva trajectòria laboral?

–Vaig començar en la indústria d’adobats de pells, he estat en la de poliuretà i treballo en una empresa de tractament de minerals. La meva carrera professional s’ha centrat en temes de qualitat, una tasca que m’agrada perquè es tracta de buscar la millora de qualsevol procés, ja sigui en l’obtenció de resultats, l’optimització del temps... És un treball bastant agraït.