Alex Puig: "Els 'bitcoins' superaran Paypal en pagaments 'on line"
És expert en 'bitcoins' i emprenedor tecnològic
El bitcoin és la cara més famosa d'una revolució en marxa: la moneda digital. Un món de pagaments instantanis a través d'internet i del telèfon mòbil sense efectiu i sense fronteres, en què les transaccions s'escapen del control polític i econòmic. Un crit ciutadà enfrontat a la banca i, segons alguns, una greu amenaça al sistema financer.
¿Quina diferència hi ha entre un 'bitcoin' i una criptomoneda?
Un 'bitcoin' no deixa de ser una criptomoneda. Tot va començar quan un grup d'enginyers va desenvolupar un protocol per solucionar un problema bàsic d'internet. Han aconseguit imitar en el món digital una cosa que en el món físic ja estem acostumats: que una cosa no sigui duplicable. Això significa que si jo tinc una cartera, aquesta cartera és meva, i no la puc donar a un altre si la vull seguir tenint jo. Això en el món digital no passava, perquè sempre podies fer copiar i enganxar per aconseguir una còpia exacta del mateix document. Des del moment en què s'aconsegueix que una cosa sigui única a internet i que no es pugui modificar, les utilitats són molt variades. Una de les utilitats és crear monedes digitals, però n'hi ha moltes altres. Pots crear contractes intel·ligents que pots programar o pots crear un registre de la propietat. També pots crear un sistema de votacions 'on line' segur, únic i indesxifrable.
¿És millor parlar de moneda digital o virtual?
Jo parlaria de moneda digital perquè de moneda virtual ja n'hi ha hagut bastantes. Per exemple, Secondlife o Facebook van crear les seves pròpies monedes virtuals. En aquest cas estem parlant d'un petit document que certifica que tu tens una moneda i que aquest certificat en el fons és digital. El sistema és molt complex d'explicar però, per resumir-lo, el que han aconseguit aquest grup d'enginyers és distribuir un llibre de comptabilitat entre més de 20.000 ordinadors a tot internet. En aquest llibre de comptabilitat està escrit qui té uns determinats 'bitcoins' i a qui té permís per enviar-los. Quan tu vols gastar un d'aquests 'bitcoins' bàsicament ho estàs dient al sistema i aquest comprovarà que és teu i que tens el poder de gastar-lo. D'aquesta manera s'enviaran a una altra cartera de 'bitcoins'.
Convé distingir entre BITCOIN en majúscules, un sistema de pagament descentralitzat d'usuari a usuari entre intermediaris financers i basat en un programari molt sofisticat de codi obert administrat i desenvolupat per voluntaris experts.
Tu utilitzes 'bitcoins'. ¿Què compres amb ells?
Jo he comprat cafès a Holanda, en un carrer on tot es pot pagar amb 'bitcoins'. Conec gent que ha anat a Indonèsia i ha pagat cerveses amb 'bitcoins'. Si parlem de coses quotidianes, el portal de viatges Destinia també et permet pagar-hi.
Però no tot és positiu. Recentment la Xina ha pres dues decisions negatives per al futur del 'bitcoin'. Des del desembre del 2013 el Banc Central de la Xina no reconeix el 'bitcoin' com a moneda i prohibeix a les entitats financeres la seva utilització.
La Xina és un cas a part. No ho ha prohibit mai per escrit. El Govern xinès vol regular i prohibir tot allò que creu que no pot controlar. En aquest cas no ha donat una llei escrita sinó que ha donat una llei molt interpretable amb un etcètera. D'aquesta manera, quan hi ha algun dubte, el Govern xinès sempre diu que el seu etcètera justament es referia a aquest dubte puntual. Igualment hi ha molts llocs d'intercanvi de 'bitcoins' a moneda normal que segueixen operatius actualment perquè no hi ha cap llei ni està prohibit.
El percentatge de població que utilitza el 'bitcoin' és petit. Tampoc és gaire clar qui el va inventar. El nom no és el real, però s'atribueix a un tal Satoshi. De fet, els cèntims de 'bitcoins' es diuen així, oi?
Exacte, i a més es creu que no va ser una única persona sinó que és un grup d'enginyers, que el van desenvolupar. Ara com ara segueix sent un misteri, s'ha especulat molt però no s'ha arribat a cap conclusió.
¿I és veritat que es pot arribar a crear fins a 21 milions de 'bitcoins' com a sostre de vidre?
Aquesta és la base, només n'hi ha 21 milions. Funciona amb un sistema de mineria en el qual, simplificant-ho bastant, tu ofereixes recursos de 'hardware' --com per exemple els teus ordinadors--, i a canvi de donar el teu potencial de processament a la xarxa de 'bitcoins', ells et paguen en 'bitcoins'. El límit està posat en 21 milions, però el que fa el sistema és que cada vegada el que et paguen és menor a mesura que s'acosten als 21 milions. D'aquesta manera, es diu que mai s'arribarà a aquests 21 milions.
¿Quanta gent està utilitzant 'bitcoins'?
A Catalunya ja s'ha creat l'associació de 'bitcoins', però el nombre exacte el desconec. A finals del 2014 es calcula que els 'bitcoins' superaran Paypal en pagaments 'on line'.
També hi ha dades que diuen que l'FBI ha confiscat transaccions il·lícites amb 'bitcoins' i per valor de 100 milions de dòlars. ¿Què n'opines?
Em fa gràcia que es parli de transaccions il·lícites amb 'bitcoins' quan ara mateix se n'estan fent tant en dòlars com en euros. La quantitat de transaccions il·lícites és molt petita en comparació amb el que s'està fent amb dòlars i amb euros. Sí que hi ha un cert risc, però també s'obren moltes possibilitats. Per exemple, molts bancs als Estats Units ja estan utilitzant el 'bitcoin' a nivell intern per fer moviments de divises entre diferents bancs i països. Els bancs ja s'hi estan adaptant. Jo una de les coses que estic fent és organitzar unes conferències sobre 'bitcoins' i un dels principals assistents són els bancs, que són els que estan més interessats a entendre-ho. Una altra cosa important dels 'bitcoins' és que eliminen la comissió per pagament o per enviar diners d'un lloc a un altre.
¿Dius que els bancs s'estan interessant en els 'bitcoins'?
Si tens una filla a l'altre costat del món li pots enviar 20 euros. A Europa s'està discutint molt sobre els 'bitcoins', però, per exemple, a l'Àfrica, on els bancs podríem dir que són bastant més perversos que aquí, estan cobrant comissions d'entre un 10 i un 15% a famílies que potser són als Estats Units i que volen enviar diners als seus familiars a l'Àfrica. Amb els 'bitcoins', i ara ja s'està fent, envien directament els 'bitcoins' que canviaran per moneda local, i s'està aconseguint que si s'envien 30 dòlars, arribin realment 30 dòlars de forma segura, sense passar pels canals tradicionals.
Si no hi ha un Banc Central per a aquesta moneda digital, ¿quin seria l'òrgan que la regula?
Notícies relacionadesSegurament cada govern la regularà a la seva manera. Al final l'ens regulador dels 'bitcoins' o de les criptomonedes no deixa de ser la matemàtica criptogràfica que hi ha darrere d'aquests programes. Un dels avantatges que té és que una vegada els 'bitcoins' van arrencar es van posar unes bases i unes normes; i tu ja saps que aquestes normes no canviaran.
Talent Digit@l, en col·laboració amb DALE CARNEGIE
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- La doble aposta catalana
- Sondeig de la Generalitat Enquesta CEO: Tres de cada quatre catalans exigeixen limitar els pisos turístics i regular el preu del lloguer
- Negociacions amb el PSOE Junts reclama a Sánchez un interlocutor «que mani» i avenços en els pactes pendents durant aquest mes
- Pronòstic del Meteocat Cap de setmana de pluja i calor a Catalunya: El Meteocat activa avisos tant per precipitacions torrencials com per calor nocturna
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Finances personals ¿Pagar deutes o estalviar? Això és el que has de fer segons Pedro Becerro, expert en finances personals