"Catalunya és on més es llegeix llibre electrònic"

La directora de Kindle a Espanya assegura que tenen milions de llibres al darrere i més de 90.000 títols en espanyol

Koro Castellano, CEO de Kindle España.

Koro Castellano, CEO de Kindle España.

4
Es llegeix en minuts

Milions de llibres, 400.000 títols exclusius per a Kindle, més de 90.000 títols en espanyol. A més, més de 27 milions de cançons, llibres, jocs, 'apps', vídeos i revistes. Koro Castellano és la directora de Kindle a Espanya. Forma part de l'equip d'Amazon des del 2011 i abans de formar part de la companyia propietat d'Amazon va ser directora general de Tuenti. 

¿Com definiries Kindle?

Kindle és un lector de llibres electrònics, però sobretot és una nova manera de llegir. Des que es va inventar la impremta fa 500 anys que llegim de la mateixa forma. En aquest camp hi ha hagut molt pocs avanços perquè no hi havia gaire més per inventar. L'arribada dels llibres electrònics ha implicat una revolució, no només en la manera de llegir els llibres, sinó també en la manera de comprar-los, vendre'ls i fins i tot en la manera d'escriure'ls per als autors que ara s'estan autopublicant.

Hem de comptar que Kindle no és només un llibre electrònic, té més utilitats com a tauleta, ¿oi?

Hi ha dos tipus de dispositius: per un costat, els llibres electrònics de tinta electrònica, que són exclusivament per llegir i són exactament com un llibre de paper; i, per l'altre, les tauletes, on, a part de llegir, es poden consumir tot tipus de continguts multimèdia.

¿I té avantatges d'àudio o visuals per a persones invidents?

Sí, tenim els 'audiobooks' de Kindle. I encara que no tinguis problemes de visió, són molt populars en països com el Regne Unit o Alemanya, on la gent es passa molt temps al cotxe anant i venint de la feina. Aquestes persones endollen l'audiollibre i una veu els va narrant una història i no l'han d'estar llegint.

¿Teniu bona ressaca de Sant Jordi a Catalunya?

Sí, ho hem notat moltíssim. Per a nosaltres Sant Jordi és el segon dia més important en vendes després del dia de Reis. Aquest ha estat el nostre tercer Sant Jordi i hem venut, per primera vegada, llibres electrònics firmats i dedicats pels seus autors.

¿Quants llibres teniu?  

Tenim més de 90.000 títols en castellà i disposem de la millor selecció en català, gallec i eusquera. Hi ha molts llibres, des de tots els 'best sellers', Julia Navarro, Javier Cercas, Almudena Grandes, García Márquez... Lamentablement 'Cien años de soledad' està al 'top 10' d'Amazon des del dia en què va morir.

¿En què sou més forts que el paper?

Quan portes un Kindle a la butxaca el que estàs portant és una biblioteca on caben fins a 1.300 llibres sense que et pesi res. També tens els diccionaris integrats, per tant si estàs llegint en un altre idioma, només posant el dit sobre la paraula que no entens, t'apareixen els diccionaris més prestigiosos amb la traducció d'aquella paraula i fins i tot pots connectar-te a Viquipèdia per si necessites més informació sobre el que t'estan explicant. Pots fer subratllats, pots prendre notes i pots compartir-los a les teves xarxes socials. 

¿I què me'n dius del plaer irrepetible de llegir en paper? 

A mi també em sembla meravellós llegir en paper. Al final, l'important és llegir. El format és irrellevant. Si tu vols llegir en digital, fantàstic; si vols llegir en paper, passar les fulles i olorar-les com deies, fantàstic també. L'important és que llegim, com més millor.

¿Quina capacitat teniu al mercat català?

Clarament Catalunya és un dels llocs on més es llegeix, i les ciutats on més es llegeix a Catalunya són Sitges, Cambrils i el Masnou. I hi ha una dada molt curiosa: a Sitges els encanta l'assaig, que no és precisament una de les categories més populars. Normalment la gent es decanta pels 'thrillers', la novel·la romàntica i la novel·la de ficció. 

¿Com es regala a través de Kindle?

Ara mateix has de comprar un codi o una targeta de regal i donar-l'hi a la persona a qui vulguis regalar el llibre. La tecnologia per poder regalar del meu Kindle al teu Kindle ja existeix als Estats Units i estarà disponible ben aviat. 

Parlem també d'un cas controvertit amb la vostra empresa Amazon. Fa uns mesos, Jean Baptiste Malet, un jove periodista francès, va publicar 'En los dominios de Amazon'. ¿L'has llegit? 

No.

Malet explica com Jeff Bezos, fundador d'Amazon, “ha creat una metodologia de treball basat en les formes de règims totalitaris on està ben vista la relació entre treballadors, gairebé no hi ha moments de descans i els comitès d'empresa tenen les mans lligades”. ¿Què li contestaries?

Primer m'hauria de llegir el llibre. No vull contribuir a alimentar la polèmica. Amazon es preocupa per oferir un entorn de treball segur i còmode als seus treballadors i els invito a visitar qualsevol dels nostres centres logístics per comprovar-ho. 

¿Cap a on va el futur de la cultura 2.0?

Als Estats Units, el 42% de les compres –tant llibres físics com digitals– es realitzen en línia. Això és un canvi molt important en els hàbits de consum, no només en la manera de llegir, sinó també de comprar.

 ¿Per què la gent s'està passant al món digital? 

Notícies relacionades

Per començar, per un tema de catàleg. A 'Amazon.es' tens més de 36 milions de llibres escrits en tots els idiomes. Estem observant que la gent ve a Amazon a buscar llibres que són difícils de trobar en altres llocs. Hi ha molts pares, per exemple, que compren a 'Amazon.es' llibres en xinès per als seus fills perquè no són fàcils de trobar a les llibreries tradicionals. ¡Vivim en un món global!