Club Entendre-hi + Animals i plantes

Comença la temporada del ‘sakura’, el fenomen de masses del cirerer al Japó

Comença la temporada del ‘sakura’, el fenomen de masses del cirerer al Japó
3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primavera al Japó és una de les estacions més esperades de l’any, ja que és llavors quan es produeix el ‘sakura’ o floriment de cirerers.

Es tracta d’un bonic espectacle natural que, gràcies a les xarxes socials, s’ha tornat més conegut i admirat ja que els arbres (‘sakura’) floreixen en massa amb els seus colors blancs i roses plens de matisos.

‘Sakura’ és una paraula japonesa que es refereix als cirerers florits o als pètals de cirerer. Al Japó, la flor de cirerer és un símbol cultural i nacional molt important.

La temporada de ‘sakura’ és una de les èpoques més esperades de l’any al Japó, i la gent celebra la bellesa efímera d’aquestes flors amb festivals i activitats especials.

Fenomen anual

La floració dels cirerers és un fenomen anual que es produeix a la primavera. A l’estar el Japó situat a l’hemisferi nord, la primavera d’aquest any comença com a Espanya, el dilluns 20 de març. Les flors solen aparèixer a finals de març o principis d’abril, i només duren unes quantes setmanes abans de caure dels arbres. L’efímera bellesa de les flors de cirerer és un recordatori de la fugacitat de la vida i la importància de disfrutar cada moment.

En la cultura japonesa, la flor de cirerer s’associa amb la idea del passatger, la bellesa i la transitorietat de la vida. Els japonesos han estat admirant i celebrant els cirerers florits durant més de mil anys. El ‘sakura’ també té un important significat simbòlic en la cultura japonesa.

En la poesia japonesa, la flor de cirerer s’esmenta amb freqüència com un símbol de la primavera i el renaixement. En la tradició del haiku, els cirerers florits sovint s’esmenten com un motiu poètic.

Poesia

La tradició del haiku es remunta a la cultura japonesa i es considera una forma de poesia molt refinada i estilitzada. Se centra originalment en temes de la natura i les estacions i el seu objectiu és capturar la bellesa i l’emoció del moment. Sovint s’inclouen referències a l’estació de l’any en la qual s’ha escrit el poema.

La flor de cirerer també s’ha utilitzat com un símbol en la cultura popular japonesa, i apareix en tot, des de la roba fins a la publicitat.

A la primavera, durant la floració dels cirerers florits, és quan es viu el ‘hanami’ o contemplació de les flors i es refereix, a la pràctica, a disfrutar de la bellesa de les flors, especialment els cirerers florits (‘sakura’), durant la primavera.

El ‘hanami’ és, doncs, la tradició japonesa de contemplar la bellesa dels cirerers florits. Durant la temporada de ‘sakura’, la gent es reuneix en els parcs i jardins públics per fer pícnics sota els cirerers florits. El ‘hanami’ és una oportunitat per disfrutar de la bellesa de la natura, socialitzar amb amics i familiars, i celebrar l’arribada de la primavera.

Espiritualitat de la flor

En la cultura japonesa, la flor de cirerer també té un significat espiritual. En el xintoisme –la religió nativa del Japó– es creu que els déus viuen en els arbres. Els cirerers florits són considerats sagrats i se’ls ofereix respecte i veneració. En la religió budista, la flor de cirerer simbolitza la naturalesa transitòria de la vida i la importància d’apreciar cada moment.

El ‘sakura’ ha sigut una font d’inspiració per a artistes i escriptors japonesos durant segles. En la literatura, la poesia i l’art japonesos, els cirerers florits sovint es representen com un motiu poètic. A la pintura, el ‘sakura’ s’ha utilitzat com un tema decoratiu en la ceràmica i en les teles.

Notícies relacionades

El ‘sakura’ també és un motiu popular en la cultura popular japonesa. Apareix a la televisió, el cine, la música i els videojocs. La flor de cirerer s’ha convertit en un símbol reconegut a nivell internacional de la cultura japonesa.

En conclusió, el ‘sakura’ és un element clau de la cultura japonesa i és un símbol important de la primavera, la renovació i la transitorietat de la vida.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot allò relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra’t a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.