En comunitat

Sense calefacció en un equipament per a gent gran de l’Eixample

  • Els 1.150 usuaris i usuàries de l’Espai de Gent Gran Esquerra de l’Eixample suporten el fred d’aquests dies amb uns radiadors per una avaria en el sistema de climatització que es remunta a l’abril

  • Un lector, usuari del centre, va enviar una carta a la secció Entre Tots d’EL PERIÓDICO exigint al consistori que acceleri al màxim els tràmits necessaris per a la seva reparació

Sense calefacció en un equipament per a gent gran de l’Eixample

LAURA GUERRERO

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

‘Winter is coming...’ Per això, alguns usuaris i usuàries de l’Espai de Gent de l’Esquerra de Gent Gran de l’Esquerra de l’Eixample ja tremolen només de pensar en el fred que passaran –més encara– en aquest equipament quan baixin les temperatures. En aquest centre temen l’arribada del cru hivern perquè porten des de l’abril amb el sistema de climatització general espatllat i la seva reparació va per llarg. La preocupació d’aquest col·lectiu, format per unes 1.150 persones grans, ha arribat a la secció de participació d’EL PERIÓDICO a través de la carta d’un lector, Cristóbal Moura.

«L’estiu ja va ser molt complicat; alguns usuaris i usuàries es marejaven i s’acaloraven. Irònicament, aquest espai, situat al número 80 del carrer de Rosselló, formava part de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona per fer front a les onades de calor», assegura Moura, de 69 anys, usuari i voluntari d’aquest equipament municipal. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després de molt insistir als dinamitzadors i coordinadors del centre, una gestió que va ser adjudicada a l’Associació Esportiva Eixample, al novembre van aconseguir una resposta oficial en forma de comunicat. El text, penjat al vestíbul, rep els usuaris amb un to gens tranquil·litzador: «La climatització de l’espai no funciona a causa d’una avaria greu de difícil solució», comunica l’escrit, emès des de la Direcció de Serveis a les Persones i Territori del Districte de l’Eixample. Aquell mateix mes, el lector, en representació de les diferents comissions d’activitats, va omplir una instància a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Eixample reclamant «una reunió urgent» amb el districte per tractar un afer que considera preferent, sobretot tenint en compte l’edat dels usuaris –el 40% té més de 81 anys– i el paper que juga aquest centre en les seves vides.

Licitació obligada

Fonts municipals consultades per aquest diari expliquen que la màquina «està descatalogada i, per tant, cal substituir tot el sistema». En aquest sentit, el districte va encarregar «immediatament un projecte executiu de substitució del sistema de climatització» que esperen tenir abans que s’acabi l’any, remarquen les mateixes fonts, que esperen aquest projecte per saber quant costarà la nova instal·lació. Amb tot, per les característiques de la reforma, tot apunta, diuen, que «requerirà una licitació pública i una tramitació d’uns sis mesos com a mínim». 

Si bé des del consistori asseguren que aquesta setmana el termòmetre marcava 21 graus i que fan tot el possible per garantir el confort tèrmic –mitjançant una desena de radiadors–, aquest diari ha pogut confirmar el malestar que provoca en usuaris habituals, pensionistes que han trobat en aquestes quatre parets de l’Eixample una cosa molt semblant a una segona família, sens dubte un bon antídot contra la soledat no desitjada. «Hi ha gent gran que, si no fos per l’Espai de Gent Gran, no sortiria de casa. Aquí venen i poden parlar amb altres persones, i quan no volen parlar també se senten acompanyades», assegura Ferran Vinaixa, que ja ha trobat a faltar cinc persones a la coral. I aquesta xifra podria disminuir encara més quan baixin les temperatures. «Per passar fred i estar amb abric i bufanda –continua–, alguns prefereixen quedar-se a casa, però llavors no socialitzen». 

Radiadors insuficients

Notícies relacionades

Les estufes repartides per les diferents sales són del tot insuficients, segons els usuaris consultats. «El fred només s’aguanta si fas una activitat més física, com gimnàstica o ball, però si et estàs assegut acabes congelat. Perquè t’escalfin una mica aquestes estufes t’hauries d’asseure al costat», assegura el professor d’escacs, Manel Sáez, de 77 anys. Des del consistori responen: es comprometen a reforçar la instal·lació elèctrica, si fos necessari, per poder endollar més radiadors.

Aquest equipament, com altres espais del districte dirigits a la gent gran –Carlit, Montserrat Olivella, Transformadors...–, també fomenta un envelliment actiu, que és fonamental per reduir el risc de patir tota mena de malalties, tant físiques com mentals. «Aquí s’imparteixen uns 80 tallers culturals i lúdics i molts permeten exercitar la memòria», remarca una usuària habitual del centre, Mercè Noguera, que confirma el malestar dels usuaris i voluntaris. De moment ja han començat a recollir firmes i esperen no haver de «tallar carrers amb caminadors», diuen amb molt sentit de l’humor, sabedors de la seva força com a col·lectiu nombrós.