Club Entendre-hi + Animals i plantes

¿Què has de tenir en compte a l’hora de comprar un pinso per a gossos?

¿Què has de tenir en compte a l’hora de comprar un pinso per a gossos?
5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Igual que passa amb les persones, l’alimentació de les mascotes és fonamental per al seu correcte desenvolupament i per evitar malalties o problemes relacionats amb la salut.

És per això que no és recomanable, per exemple, que un gos s’alimenti de menjar humà. Tot i que, segons diverses investigacions, els gossos són llops amb un aparell digestiu adaptat al menjar deixat pels humans.

Fa anys, la revista ‘Nature’ ja va publicar un estudi en el qual assegurava que el gos va evolucionar del llop en gran part perquè es va adaptar a digerir aliments amb midó, procedent de restes de cereals o de tubercles abandonats pels humans, mentre que el seu ancestre el llop es va mantenir exclusivament carnívor.

És a dir, els gossos són llops que, segons sembla, es van anar acostant cada vegada més als poblats a la recerca de menjar, fins a convertir-se en animals menys tímids i més confiats que van ser domesticats fa 10.000 anys al sud-est d’Àsia i el Pròxim Orient.

Edat, pes i característiques

Tanmateix, veterinaris i experts en dietètica animal repeteixen no només que els gossos han de tenir una alimentació pròpia per a la seva espècie –com també tenen la resta d’animals–, sinó també que aquesta ha de variar en funció del seu pes, la seva edat o la seva idiosincràsia. És a dir, característiques pròpies de cada animal: si està castrat, si està gestant o si té alguna particularitat mèdica, com ara diabetis, al·lèrgies o dermatitis, etcètera.

Durant l’etapa de creixement, per exemple, els gossos, igual que passa amb els humans i amb la resta d’animals, desenvolupen músculs i ossos, així com els sentits i les seves capacitats cognitives. És per això que és el moment perfecte per donar-li pautes d’aprenentatge i per fomentar una alimentació rica en calci i vitamines, apta per afavorir-ne el correcte desenvolupament.

Quant a la quantitat, el més normal és, segons els fabricants de pinso i menjar per a gossos, que un exemplar adult mengi entre el 2% o el 2,5% del seu pes corporal per dia en aliments. Per exemple, un gos que pesi uns 15 quilograms hauria de menjar, com a màxim, 375 grams de menjar diari (el 2,5% del seu pes corporal). Aquesta quantitat s’ha de repartir durant el dia en diverses preses.

Freqüència

El més normal és que fins als tres mesos un cadell pugui menjar fins a quatre vegades al dia. Entre els tres i els sis mesos, se li pot donar menjar tres vegades al dia. I a partir d’aquesta edat, pot menjar dues vegades al dia. Això, sí, convé no superar la dosi recomanada pel fabricant del pinso elegit.

A l’hora d’elegir el pinso per alimentar el teu gos, l’ideal és que, al principi, aconsegueixis unes mostres o diferents marques de menjar en petites quantitats i observis quin pinso menja amb més rapidesa, per saber quin li agrada més.

Se sap que els gossos poden diferenciar entre dolç, agre, amarg i salat. I veuràs que es decantarà per uns pinsos i en rebutjarà d’altres, tot i que els gossos solen ser golafres.

Golafres

És a dir, els experts asseguren que un gat sol menjar només quan té gana, però un gos sa, que no tingui problemes de salut, és golafre i pot menjar moltes vegades si el pinso li agrada i li resulta saborós. I fins i tot, just després de menjar, si veu algú menjant a la taula o amb alguna cosa de menjar a la mà, demandarà més menjar d’una manera més o menys insistent en funció de com estigui educat.

A part dels gustos que tingui el gos, cal triar el pinso més adequat en funció de les seves necessitats. Però també cal saber quin és el millor. La llei exigeix que els fabricants d’aliments per a gossos detallin en l’etiquetatge els ingredients utilitzats, però aquest etiquetatge no dona les claus de si el pinso és de millor o pitjor qualitat.

Perquè, per posar-ne un exemple, les proteïnes dels pinsos canins poden procedir de productes derivats de la carn, d’aus, de peix, de la soja i de cereals com el blat de moro i el blat, per la qual cosa no tots els pinsos tenen la mateixa qualitat.

Paraules clau

Si l’etiqueta conté les paraules ‘carn de vaca’, ‘carn de pollastre’, ‘carn de xai’ o ‘peix’, el 95% del pes en sec del producte ha de contenir aquesta font proteínica. Una dieta de qualitat per a un gos adult i sense alteracions ha de proporcionar un equilibri adequat d’aminoàcids essencials, així com àcids grassos omega 3 i omega 6, cosa que farà que tinguin un pelatge brillant i sa i que es desenvolupi de manera correcta.

Notícies relacionades

Per aconseguir aquest equilibri, els pinsos solen contenir una proporció adequada entre proteïnes d’origen vegetal i animal. I aquest és el quid de la qüestió a l’hora de decantar-nos per una marca de pinso o una altra, ja que un gos que presenti dèficit d’aminoàcids, per exemple, patirà alteracions en el seu desenvolupament i creixement, a més d’altres símptomes, com ara baixos nivells d’hemoglobina o l’aparició de cabells blancs.

En definitiva, cal elegir l’aliment indicat per al gos en funció de la seva edat i del seu pes, però també del seu estil de vida –si viu en un pis i surt a passejar poc o, per contra, viu en un espai amb jardí on pot córrer– i del seu estat de salut. I cal tenir en compte que una mala alimentació pot generar en el gos problemes de tot tipus: de creixement, cardíacs, respiratoris, dermatològics...

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

En el Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el que està relacionat amb les teves mascotes i com pots treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra’t a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.